Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ













Το λεμονάτο κοτόπουλο στην κατσαρόλα είναι ένα εύκολο και αγαπημένο φαγητό όλων των ελληνικών οικογενειών. Ούτε η δική μας οικογένεια θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Όμως εγώ πήρα τη συνταγή της γιαγιάς με το κριθαράκι, πρόσθεσα ένα-δύο υλικά, προσάρμοσα και λίγο την τεχνική και ιδού ένα απλό, σπιτικό και πεντανόστιμο κριθαρότο που θα μπορούσε άνετα να σερβιριστεί σε οποιοδήποτε τραπέζι, να κάνει περήφανους τους οικοδεσπότες και να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους επισκέπτες! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 1 kg. κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς την πέτσα
  • 500 gr. κριθαράκι χοντρό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1,5 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 φλ. λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 φύλλα kaffir lime
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
  • Μυζήθρα τριμμένη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα το αφαιρώ και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτω ξανά το κοτόπουλο και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να πάρει μια βράση γι 2' ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη μουστάρδα, τα φύλλα δάφνης, τα φύλλα kaffir lime καθώς και νερό, μέχρι να το σκεπάσει. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει (περίπου 45').
  2. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, αφήνω να πάρει μια γρήγορη βράση, αφαιρώ το κοτόπουλο και προσθέτω κριθαράκι με το κατάλληλο ζεστό νερό (αναλογία περίπου 3 μέρη υγρό για 1 μέρος ζυμαρικό, δηλαδή 1,5 λίτρο νερό). Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να χυλώσει το φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς (για το χρόνο βρασμού συμβουλευτείτε τη συσκευασία). Στο τέλος προσθέτω τη ρίγανη και ξαναβάζω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Αφήνω το φαγητό να "ξεκουραστεί" για 5' και σερβίρω ζεστό προσθέτοντας το ξύσμα του λεμονιού και προαιρετικά τριμμένη μυζήθρα.
  • Καλό είναι το κριθαράκι να είναι ζουμερό και να το κατεβάσετε από τη φωτιά 1'-2' πριν βράσει εντελώς. Θα συνεχίσει να απορροφά υγρά όσο είναι ζεστό και αυτός είναι ένας τρόπος να μην κολλήσει.  Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να σερβιριστεί φρέσκο και ζεστό, όπως κάθε είδους ριζότο.
  • Φύλλα kaffir lime θα βρείτε σε ασιατικά supermarket. Αν δεν έχετε, απλώς παραλείψτε τα ή προσθέστε ξύσμα από lime και χρησιμοποιήστε χυμό lime στο φαγητό αντί για λεμόνι ή σε συνδυασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου