Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ














Το παστίτσιο αποτελεί, για εμένα (τον γράφοντα), το αγαπημένο μου φαγητό! Και ακριβώς γι' αυτό είναι θέμα «αρχής», αλλά και ιδιοτροπίας, κατά κάποιο τρόπο, να το φτιάχνω πάντα καταπληκτικό! Πέρα από το χιούμορ, όμως, το παστίτσιο ήδη υπάρχει στο blog μας, σε 3 παραλλαγές: παραδοσιακό, με κοτόπουλο και χορτοφαγικό με αρακά. Σήμερα προσθέτουμε άλλη μία παραλλαγή με πράσα και λουκάνικα, χωρίς ντομάτα, αρωματισμένο με 2-3 μπαχαρικά και αρωματικά και με μια λεπτή στρώση κρέμας γιαουρτιού, αντί για μπεσαμέλ. Το πλεονέκτημα της συνταγής είναι ότι, αν παραλείψετε τα λουκάνικα, και χωρίς καμία άλλη μετατροπή, θα έχετε, άλλη μία vegetarian εκδοχή του αγαπημένου αυτού πιάτου, ταυτόχρονα ελαφριά και εξαιρετικά νόστιμη! Καλή όρεξη!

Υλικά (για 4-5 άτομα):
  • 250 gr. πένες (ή άλλο ζυμαρικό για παστίτσιο)
  • 150 gr. κεφαλογραβιέρα και cheddar τριμμένα
Για τα πράσα:
  • 700 gr. πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 200 gr. χωριάτικα λουκάνικα (της αρεσκείας σας) σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
 Για την κρέμα γιαουρτιού:
  • 500 gr. γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 gr. κεφαλογραβιέρα και cheddar τριμμένα
  • Μοσχοκάρυδο και καπνιστή πάπρικα (για το πασπάλισμα)
  • 6-7 κυβάκια βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ζυμαρικά 2' από τις οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνω, τα τυρώνω και τα βάζω στην άκρη.
  2. Χτυπάω όλα μαζί τα υλικά της κρέμας (εκτός από το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το βούτυρο) μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα και τη φυλάω στην άκρη.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα λουκάνικα για 1'-2' και προσθέτω τα πράσα. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά για περίπου 7'-8'. Προσθέτω την πάπρικα, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω καλά να αρωματίσουν τα μπαχαρικά και σβήνω με το κρασί. Αφήνω 2'-3' ακόμα να εξατμιστεί και να μαλακώσουν ακόμα περισσότερο τα πράσα και κατεβάζω από τη φωτιά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο και κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα.
  4. Αναμειγνύω καλά το μείγμα των πράσων με τις πένες και τα βάζω σε ταψί. Απλώνω επάνω την κρέμα γιαουρτιού, πασπαλίζω με λίγο μοσχοκάρυδο και πάπρικα, προσθέτω επάνω και τα κομματάκια του βουτύρου (αν χρησιμοποιήσω) και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 25'-30' (λειτουργία αέρα). Σερβίρω αφού το αφήσω να κρυώσει για 15'-20'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου