Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ













Έφτασε, λοιπόν, και η Καθαρή Δευτέρα! Μια μέρα που αφενός ξεκινάει την αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα όντας η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά αφετέρου είθισται να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία από θαλασσινούς μεζέδες και όσπρια. Εμείς ακολουθώντας το έθιμο θα παρουσιάσουμε όλη την εβδομάδα νηστήσιμες συνταγές και θα ξεκινήσουμε σήμερα με την πασίγνωστη και αγαπημένη ταραμοσαλάτα! Καλή Σαρακοστή!

Υλικά:
  • 100 gr. λευκός ταραμάς
  • 1 μέτριο καρβέλι μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • 200 ml. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω το ψωμί σε νερό και όταν μαλακώσει κρατάω την ψίχα του και τη στίβω καλά να φύγει όλο το νερό.
  2. Χτυπάω στο multi τον ταραμά μαζί με το χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι.
  3. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτω λίγο λίγο το ψωμί και το λάδι μέχρι να πάρω μία απαλή και ομογενοποιημένη αλοιφή. Αφήνω λίγα λεπτά στο ψυγείο να κρυώσει και να αναμιχθούν τα αρώματα και σερβίρω με την παραδοσιακή λαγάνα.
  • Τις ποσότητες του λαδιού, του λεμονιού και του ψωμιού μπορώ να τις μεταβάλλω σύμφωνα με τα γούστα μου, αλλά για τις ποσότητες που δίνουμε εμείς καλό θα είναι τα 200 ml. ελαιόλαδο να τα χρησιμοποιήσετε όλα, γιατί η ταραμοσαλάτα "τραβάει" αρκετό λάδι.
  • Πολλοί χρησιμοποιούν και σπορέλαιο αντί για σκέτο ελαιόλαδο, καθώς κάποιες φορές αν το ελαιόλαδο έχει έντονο άρωμα η ταραμοσαλάτα αποκτά μια ελαφριά πικράδα. Εμείς παρόλα αυτά δεν το συνιστούμε, εν μέρει για λόγους υγείας (αφού η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι ασύγκριτη) και εν μέρει λόγω της μεσσηνιακής μας καταγωγής! Άλλωστε η όποια πικράδα υπάρξει μπορεί να εξαφανιστεί με την κατάλληλη προσαρμογή των υπόλοιπων υλικών. Εσείς φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αναλογία ελαίων σας αρέσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου