Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

















Αυτή την εποχή βρίσκουμε άφθονες κίτρινες γλυκές κολοκύθες στην αγορά. Η γεύση τους είναι τέτοια, που ταιριάζουν και σε γλυκές παρασκευές, αλλά και σε αλμυρές. Εγώ προτιμώ τις αλμυρές κι έτσι σήμερα έφτιαξα πιτάκια με φύλλο κρούστας και γέμιση κολοκύθας και τυριού με λίγες σταφίδες για έξτρα άρωμα. Δεν είναι πολλές και γι' αυτό ίσως να μην τύχουν σε όλα τα πιτάκια... Αλλά όποιος δοκιμάσει ένα που θα έχει και σταφίδες μέσα, θα έχει μια πολύ ευχάριστη γευστική έκπληξη! Μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με ένα ντιπάκι γιαουρτιού ή μπορείτε να τα φάτε και σκέτα. Για τους πιο τολμηρούς, προτείνω λίγο μέλι! Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια):
  • 500 gr. φύλλα κρούστας
  • 500 gr. κολοκύθα τριμμένη
  • 1/2 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 120 gr. φέτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Μαυροκούκι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το πράσο μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Αλατίζω και στύβω πολύ καλά την κολοκύθα.
  3. Αναμειγνύω πολύ καλά την κολοκύθα και το πράσο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής εκτός από το φύλλο και το ελαιόλαδο. Πρέπει να πάρω ένα μείγμα σχετικά συμπαγές και στεγνό.
Για τα πιτάκια:
  1. Τα φύλλα έρχονται τυλιγμένα σε ρολά. Κόβω αυτά τα ρολά σε 6 ίσα μέρη.
  2. Ξετυλίγω τα ρολά και φτιάχνω πιτάκια ως εξής: Παίρνω δύο δύο φύλλα από το ρολάκι, αλείφω το πάνω με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και βάζω στη μία άκρη μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Έπειτα τα τυλίγω σε τριγωνικό σχήμα και τα αλείφω και εξωτερικά με ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με μαυροκούκι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30'.
  • Αν χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα γέμισης για κάθε πιτάκι δε θα σας περισσέψει καθόλου. Είναι υπολογισμένη ακριβώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου