Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

PULAO ΜΕ MASALA ΑΡΑΚΑ (ग्रीन पी मसाला पुलाव)













Πώς να το κάνουμε; Η κουζίνα της Ινδίας μας έχει κερδίσει πραγματικά. Ο πλούτος των γεύσεων και η ποικιλία των αρωμάτων της είναι κάτι το ανεπανάληπτο! Σήμερα παρουσιάζουμε μία συνταγή από την επαρχία της Μαχαράστρα που είναι ρύζι μαγειρεμένο σε ένα masala αρακά. Masala είναι ένας όρος που ουσιαστικά σημαίνει την πάστα από  μπαχαρικά και διάφορα αρωματικά τα οποία είναι η βάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ινδικών πιάτων. Το συγκεκριμένο ρύζι το χρησιμοποιήσαμε σαν συνοδευτικό πιάτο, αλλά μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί και σαν χορτοφαγικό (και πεντανόστιμο) κύριο γεύμα!

Υλικά:
  • 2 φλ. ρύζι basmati
  • 1 φλ. αρακάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 κόκκοι πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Για το masala:
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο
  • 1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. κόλιαντρο φρέσκο
  • 1 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 κόκκοι πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά του masala με λίγο νερό μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το πιπέρι μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να παίρνει χρυσοκαφέ χρώμα. Προσθέτω τον αρακά και το masala και σοτάρω μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει.
  3. Προσθέτω το ρύζι, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύω να λαδωθεί καλά το ρύζι και να αναμιχθούν τα υλικά. Προσθέτω 3 φλ. νερό και τη ζάχαρη, αλατίζω και βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 8' περίπου. Μετά κατεβάζω απ'τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι να "ξεκουραστεί" για 10'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου