Επιστροφή σήμερα στην αγαπημένη μου Ινδική κουζίνα, με μία πεντανόστιμη συνταγή από το Χαϊντεραμπάντ. Keema matar ή αλλιώς, κιμάς με αρακά όπως είναι η ελληνική μετάφραση. Πρόκειται για ένα πιάτο με αρνίσιο κιμά, στεγνό, καυτερό, με μπόλικα μπαχαρικά, όπως άλλωστε όλα τα πιάτα της ινδικής κουζίνας, που σερβίρεται ως έχει. Δηλαδή, τρώγεται με τη συνοδεία ψωμιού, πίτας ή κάτι αντίστοιχο. Φυσικά, συνοδεύεται πάντα από κάποιο πιάτο με λαχανικά, είτε μαγειρεμένα είτε σε μορφή σαλάτας. Μια έξυπνη ιδέα όμως είναι να τυλίξετε τον κιμά σε μία πίτα, να προσθέσετε και λίγη ντομάτα με λίγο μαρούλι ή και λίγο τριμμένο τυρί και δε χρειάζεστε τίποτε άλλο! Καλή όρεξη!
Υλικά:
- 500 gr. αρνίσιος κιμάς
- 250 gr. αρακάς
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 σκ. σκόρδο τριμμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο
- 4 κόκκινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
- 4 καρδάμωμα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 250 γρ. ντομάτα
- 1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα
- 1/2 χούφτα κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτω το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πιπεριές τσίλι, τα καρδάμωμα και τη δάφνη, μέχρι να να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να αρχίσει να σκουραίνει. Προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μη μείνουν σβόλοι. Προσθέτω το κύμινο και τον ξερό κόλιαντρο, ανακατεύω μέχρι να αρωματίσουν καλά και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγο νερό και βράζω για 15'.
- Μετά τα 15' προσθέτω τον αρακά και το γκαράμ μασάλα και βράζω ακόμα 15' μέχρι να γίνει ο αρακάς και να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό. Τέλος, προσθέτω το δυόσμο και το φρέσκο κόλιαντρο, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά. Σερβίρω αφού κρυώσει.
- Αν δε σας αρέσει ο αρνίσιος κιμάς, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό εξίσου νόστιμο, με κιμά μοσχαρίσιο.
- Το γκαράμ μασάλα είναι μείγμα μπαχαρικών που θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου