Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ZAALOUK (زعلوك)














Άλλη μία γευστική προσθήκη από το Μαρόκο! Πρόκειται για μια μελιτζανοσαλάτα που χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό. Η αυθεντική συνταγή απαιτούσε να ψηθούν τα υλικά στο φούρνο, μετά να βράσουν στην κατσαρόλα κλπ... Εμείς όμως το απλοποιήσαμε και το φτιάξαμε απευθείας στην κατσαρόλα.

Υλικά:
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κομμάτια
  • 5 ντομάτες τριμμένες
  • 6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Λίγος χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 1 κ.γ. πελτές
  • Κύμινο
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σωτάρω σε κατσαρόλα κατά σειρά το σκόρδο, την πιπεριά και τις μελιτζάνες με λίγο λάδι. Προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, το λεμόνι και τα μπαχαρικά και βράζω για 20'. Προσθέτω τον κόλιαντρο και το μαϊντανό και βράζω άλλα 5'. Προσθέτω τις ελιές σε κομμάτια και πολτοποιώ το μίγμα με ένα πηρούνι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και 2-3 πιπεριές κέρατα.
  • Τα μπαχαρικά τα προσθέτετε κατά το γούστο σας.
  • Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί 1/4 λεμονιού παστού που χρησιμοποιούν στο Μαρόκο... οπότε το αντικαταστήσαμε με λίγο χυμό λεμονιού.
  • Μπορείτε αν θέλετε να ψήσετε τα υλικά στο φούρνο πρώτα και μετά να σωτάρετε σκόρδο και να τα προσθέσετε να βράσουν μαζί στην κατσαρόλα, όπως απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου