Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ZAALOUK (زعلوك)














Σήμερα λέω να κάνουμε μια βόλτα στο Μαρόκο! Το μενού περιλαμβάνει ένα συνοδευτικό ντιπ-σαλάτα που ονομάζεται «ζααλούκ». Πρόκειται για μια παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα, η οποία μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Με τηγανιτές μελιτζάνες, με ψητές στο φούρνο, με ντομάτες μαγειρεμένες στην κατσαρόλα, με επιπλέον πιπεριές κλπ... Εγώ διάλεξα, θεωρώ, τον πιο εύκολο τρόπο και ταυτόχρονα αυτόν που θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα. Πιστέψτε με, δεν έχετε φάει νοστιμότερη μελιτζανοσαλάτα! Νομίζω θα γίνει στάνταρ προσθήκη στο καλοκαιρινό μου τραπέζι! Ελπίζω και στο δικό σας!

Υλικά:
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κομμάτια
  • 4 μέτριες ντομάτες (ή αντίστοιχη ποσότητα ντοματίνια)
  • 6 σκ. σκόρδο
  • 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή αντίστοιχο ξερό)
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, τις χαράζω βαθιά και τις πασπαλίζω με αλατοπίπερο, λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Τις βάζω σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα για το φούρνο με το κομμένο τμήμα προς τα πάνω.
  2. Κόβω τις ντομάτες στα τέσσερα και τις ξεσποριάζω. (Αν χρησιμοποιήσω ντοματίνια, τα κόβω στη μέση, αλλά προφανώς δεν τα ξεσποριάζω). Τις βάζω στη λαμαρίνα με τις μελιτζάνες, προσθέτω τα σκόρδα όπως είναι ολόκληρα (ή κομμένα στη μέση) και αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ζάχαρη και ελαιόλαδο κατά τον ίδιο τρόπο. Προσθέτω και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά. Ψήνω τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για 25'-30' μέχρι η σάρκα από τις μελιτζάνες να είναι πολύ μαλακή. Οι ντομάτες θα έχουν ψηθεί.
  3. Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες και ψιλοκόβω την ψίχα τους. Τις μεταφέρω σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσω επιπλέον ελαιόλαδο. Προσθέτω και τις ντομάτες με τα σκόρδα και ό,τι υγρά έχουν περισσέψει στη λαμαρίνα. Προσθέτω το κύμινο και την πάπρικα και βάζω το φαγητό να μαγειρευτεί για 4'-5' μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να ομογενοποιηθεί. Στο μεταξύ, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, πολτοποιώ σχετικά το σύνολο. Μόλις πάρω έναν πουρέ με την υφή που μου αρέσει και χωρίς περιττά υγρά, κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό και τον κόλιαντρο και διορθώνω το αλάτι. Προσθέτω ακόμα 5 κ.σ. περίπου φρέσκο ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και αφήνω το ζααλούκ να κρυώσει πριν το απολαύσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου