Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ













Το πιάτο που έφτιαξα σήμερα προέκυψε από ένα απροσδόκητο γεγονός! Μου χάλασε το ψυγείο και έπρεπε να αξιοποιήσω κάποια πράγματα που θα χαλούσαν... Ίσως λίγο απροσδόκητο κίνητρο για την έμπνευση καινούριας συνταγής, αλλά δε μπορώ να διανοηθώ να πηγαίνει φαγητό χαμένο! Έτσι πήρα τις γαρίδες, την κολοκύθα, το φινόκιο και την κρέμα γάλακτος που είχα στο ψυγείο μου και περίμεναν να αξιοποιηθούν αλλιώς, και δημιούργησα μια μακαρονάδα με λινγκουίνι (που ταιριάζουν σαν υφή με τα θαλασσινά), την οποία αρωμάτισα με σαφράν (τον γνωστό κρόκο Κοζάνης). Το πλεονέκτημα της συνταγής είναι ότι είναι πολύ γρήγορη (με την προϋπόθεση, όμως να έχετε γαρίδες καθαρισμένες). Δοκιμάστε τη και πείτε μου τη γνώμη σας!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 500 gr. ταλιατέλες
  • 1 kg. μεγάλες γαρίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο (ή 4 σκ. ξερό)
  • 250 gr. κολοκύθα σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1/2 φλ. βότκα
  • Λίγες ίνες σαφράν
  • 400 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 3 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 1 κ.σ. πιπέρι άσπρο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ σκόνη
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
  • Μάραθος ψιλοκομμένος
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό 2' λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να «κρατάνε», τις ρίχνω λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν και τις βάζω στην άκρη. (Δεν τις βράζω εντελώς, γιατί θα μαγειρευτούν και μέσα στη σάλτσα). Επίσης, φυλάω ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Καθαρίζω τις γαρίδες από τα κεφάλια, τα τσόφλια και το εντεράκι που έχουν στη ράχη (φυλάω τα κεφάλια, αν θέλω, για άλλη χρήση). Τις μαρινάρω με τα μπαχαρικά της μαρινάδας για 15'.
  3. Μουλιάζω το σαφράν στο ζεστό νερό από τα ζυμαρικά, ώστε να βγάλει το χρώμα και το άρωμά του.
  4. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω την κολοκύθα και το φινόκιο, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 2'-3'. Προσθέτω τις γαρίδες, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω μέχρι να ασπρίσουν οι γαρίδες και από τις δυο μεριές. Έπειτα σβήνω με τη βότκα. Βράζω λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζεστό νερό με το σαφράν και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά και μόλις πάρουν βράση, προσθέτω τα λινγκουίνι. Τα αφήνω να απορροφήσουν τη σάλτσα και σερβίρω, αν θέλω, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο. Όλη η διαδικασία παίρνει περίπου 6'-7'!
  • Η κολοκύθα θα λιώσει. Μην περιμένετε να βρείτε ολόκληρα μπαστουνάκια! Δεν είναι αυτός ο σκοπός που τη χρησιμοποιώ. Ο σκοπός είναι να δώσει το άρωμα στο φαγητό και να συμβάλλει στο δέσιμο της σάλτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου