Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι αναμφίβολα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα που συναντάμε στο ελληνικό τραπέζι. Κάθε σπίτι έχει ίσως και μια δική του παραλλαγή που διαφοροποιείται ως προς τη χρήση των μυρωδικών και των μπαχαρικών, ενώ άλλες φορές συνδυάζεται με λαχανικά και άλλες με ζυμαρικά ή πατάτες. Εμείς στη σημερινή συνταγή το συνδυάζουμε με κυδώνια βασισμένοι στην παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή για το "κυδωνάτο μοσχάρι". Είναι πραγματικά μία από τις νοστιμότερες συνταγές για μοσχάρι που διαθέτει το συνταγολόγιό μας!
Υλικά:
- 1 kg. μοσχαρίσια ελιά σε μερίδες
- 1 kg. κυδώνια σε μέτρια κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1,5 κ.σ. πελτές
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 φλ. μαυροδάφνη
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- Πιπέρι σε κόκκους
- 1 κ.σ. κεδροκούκουτσα σπασμένα
- 5 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
Μαρινάρω αποβραδίς το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σωτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις μεριές και προσθέτω το κρεμμύδι. Σβήνω με τη μαρινάδα και βράζω για 5' περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και να συμπυκνωθεί λίγο το υγρό. Προσθέτω τον πελτέ και τη ντομάτα και αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 40'. Στο μεταξύ πασπαλίζω τα κυδώνια με τη ζάχαρη και τα αφήνω να μαρινάρονται μέχρι να περάσουν τα 40'. Έπειτα τα προσθέτω στην κατσαρόλα και βράζω ακόμα 50'. Σερβίρω με ζεστό ψωμί.
- Κεδροκούκουτσα θα βρείτε σε μεγάλα supermarket και σε καταστήματα μπαχαρικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου