Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ














Πάω που λέτε τις προάλλες στον ψαρά και βλέπω κάτι υπέροχα ολόφρεσκα καλαμαράκια! Είχα καιρό να φάω καλαμαράκια και μάλιστα το πρώτο φαγητό που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα τηγανιτά (επειδή ούτε τηγανιτά τρώω συχνά)! Τέλος πάντων, τα αγοράζω, με σκοπό να τα φάω τηγανιτά... Έλα όμως που μόλις μπήκα στην κουζίνα να τα μαγειρέψω είδα το κριθαράκι στη γωνία του ντουλαπιού να μου κλείνει το μάτι! Ως λάτρης των ζυμαρικών δε μπόρεσα να αντισταθώ κι έτσι τα καλαμαράκια μεταμορφώθηκαν σε γιουβέτσι, το οποίο φρόντισα να το εμπλουτίσω με κρέμα ανθότυρου... Το αποτέλεσμα ήταν απλά συγκλονιστικό! Γι' αυτό και το μοιράζομαι μαζί σας!

Υλικά (για 2-3 μερίδες):
  • 350 gr. καλαμαράκια κομμένα σε φαρδιές ροδέλες
  • 200 gr. κριθαράκι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι (~3 cm.) τζίντζερ ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. σκόνη)
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 75 gr. ανθότυρο
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το σκόρδο, το τζίντζερ και το σέλινο. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν καλά, προσθέτω τα καλαμαράκια. Σοτάρω μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξουν. Προσθέτω τον κουρκουμά και το κύμινο. Ανακατεύω να αναμιχθούν και να αρωματίσουν και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν όλο, προσθέτω νερό, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'. Έπειτα προσθέτω το κριθαράκι μαζί με επιπλέον ζεστό νερό ώστε να το καλύπτει καλά και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ενδιάμεσα, αν χρειάζεται νερό, προσθέτω αναλόγως και ανακατεύω συχνά, ιδιαίτερα προς το τέλος του βρασμού, για να μην κολλήσει το ζυμαρικό. Στο μεταξύ χτυπάω με ένα σύρμα το ανθότυρο με λίγες κ.σ. νερό, ώστε να πάρω μια ομοιογενή κρέμα. Μόλις γίνει το κριθαράκι, το αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω την κρέμα ανθότυρου, τον κόλιαντρο (ή το μαϊντανό) και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να αναμιχθούν καλά, σερβίρω αμέσως και απολαμβάνω!

*Καλαμαράκια γιουβέτσι δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω! Αν θέλετε μια πιο παραδοσιακή συνταγή, ρίξτε μια ματιά εδώ!  

2 σχόλια: