Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ













Ποια είναι η γνώμη σας για τη vegan κουζίνα; Κατά τη γνώμη μου, αυτή η ερώτηση στην Ελλάδα που ζούμε, έχει νομίζω απαντηθεί, από τα αρχαία χρόνια, καθώς πρακτικά όλες οι συνταγές για λαδερά φαγητά που απολαμβάνουμε εδώ και αμέτρητες γενιές είναι vegan! Φυσικά, η vegan διατροφή έχει γίνει πολύ της μόδας στα πρόσφατα χρόνια και, αν και εγώ προσωπικά, δεν είμαι vegan (ούτε καν vegetarian), πάντα μου αρέσει να δημιουργώ και να μαγειρεύω χορτοφαγικά πιάτα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά υγιεινά για τον οργανισμό. Σήμερα, λοιπόν, σας έχω vegan μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής άλεσης, για πιο γεμάτη γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ρεβίθια και «τυρί» από τριμμένη αμυγδαλόψιχα και καρύδια! Σας εγγυώμαι ότι θα την απολαύσετε δεόντως και δε θα σας λείψει ούτε η ζωική πρωτεΐνη του κρέατος, αλλά ούτε και το τυρί!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 500 gr. μακαρόνια ολικής άλεσης
  • 200 gr. ρεβίθια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κ.σ. μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη
  • 2 κ.σ. χαρίσα (σε πάστα ή σε σκόνη - εναλλακτικά πάπρικα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αποφλοιωμένα αμύγδαλα και καρύδια σε ίσα μέρη


Εκτέλεση:
  1. Τρίβω στο multi τα αμύγδαλα και τα καρύδια μέχρι να πάρω μια απαλή πούδρα.
  2. Βράζω τα ρεβίθια για 45' περίπου ή όσο χρειάζεται για να βράσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζω και φυλάω, αν θέλω, 1 φλ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  3. Βράζω τα μακαρόνια για 2' λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνω και φυλάω περίπου 2 φλ. νερό από το βράσιμο.
  4. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μαζί με την κανέλα, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αρωματίσουν. Προσθέτω τη ντομάτα και αφήνω λίγα λεπτά να απορροφήσει τα υγρά της. Προσθέτω τα ρεβίθια μαζί με το νερό τους, αν θέλω, αλλιώς συμπληρώνω νερό, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 25' μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτω στη σάλτσα τα μακαρόνια μαζί με το νερό που έχω φυλάξει και ανακατεύω καλά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να ομογενοποιηθεί το αποτέλεσμα. Πασπαλίζω με μια χούφτα τριμμένους ξηρούς καρπούς και σερβίρω. Προσθέτω επιπλέον τριμμένους ξηρούς καρπούς όσους θέλω σε κάθε μερίδα και απολαμβάνω! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου