Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΨΑΡΙ JORIM














Καιρός ήταν επιτέλους για ένα νοητό ταξίδι στην Κορέα (αφού κανονικό ταξίδι, αυτήν την εποχή ειδικά, είναι απαγορευμένο...), μέσω ενός καταπληκτικού παραδοσιακού πιάτου. Ψάρι jorim. Ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά: αχνιστό! Όλα τα πιάτα jorim, ουσιαστικά είναι αχνιστά σε ένα ζωμό με βάση τη σάλτσα σόγιας, στην οποία προστίθενται διάφορα υλικά. Ειδικά όταν πρόκειται να αχνίσουμε ψάρι, η σάλτσα συνήθως περιέχει και gochujang, δηλαδή την παραδοσιακή Κορεάτικη πάστα καυτερής πιπεριάς, καθώς και gochugaru, δηλαδή το γνωστό μας μπούκοβο. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε gochujang, προσθέστε οποιαδήποτε πάστα καυτερής πιπεριάς βρείτε στο εμπόριο. Θα κάνει άριστα τη δουλειά της και εσείς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα υπέροχο πιάτο!

Υλικά:
  • 1 kg. ψάρι της αρεσκείας μου σε χοντρές φέτες (εγώ διάλεξα φρέσκο μπακαλιάρο)
  • 1 μάτσο ραπανάκια σε φέτες ~ 2 cm.
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~ 3 cm.) σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε κομμάτια ~ 3 cm. μήκος
  • 1 καυτερή πιπεριά κέρατο (ή γλυκιά, αν το προτιμώ)
Για τη σάλτσα:
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. fish sauce
  • 3 κ.σ. ρυζόκρασο (ή λευκό κρασί)
  • 1 κ.σ. mirin (ή ακόμα 1 κ.σ. λευκό κρασί)
  • 1 κ.σ. gochujang (ή οποιαδήποτε πάστα καυτερής πιπεριάς)
  • 1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 2 φλ. νερό


Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  2. Τοποθετώ σε κατσαρόλα το σκόρδο, το τζίντζερ και τη σάλτσα. Βάζω την κατσαρόλα να βράσει και αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5'. Έπειτα προσθέτω τα ραπανάκια βράζω για ακόμα 7'. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και βράζω ακόμα 5'. Προσθέτω το ψάρι, περιχύνω με τη σάλτσα και βράζω με κλειστό καπάκι για 5'. Έπειτα γυρίζω το ψάρι με προσοχή και βράζω για ακόμα 7' ή μέχρι να γίνει (αναλόγως το ψάρι και το μέγεθος των κομματιών). Αφαιρώ το ψάρι από την κατσαρόλα και βράζω τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν αραιό σιρόπι. Θα αποκτήσει έτσι συμπυκνωμένη γεύση.
  3. Σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου