Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ SALSA ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ















Τι να πω σήμερα για τη συνταγή που μαγείρεψα; Ότι είναι καταπληκτική; Ότι είναι πεντανόστιμη; Ότι είναι εξωτική; Όλα αυτά είναι λίγα για να περιγράψουν πόσο μοναδικό είναι το φαγητό που είχα την τύχη να φτιάξω και να μοιραστώ με τους οικείους μου! Πρόκειται για ένα πιάτο από το Μεξικό, το οποίο ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό στην παρασκευή του, αφού μου έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστώ με τα υλικά και να φτιάξω τη γεύση που ήταν πιο κοντά στις γευστικές μου προτιμήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε έτοιμοι να «καείτε» λίγο. Πράγματι, είναι συνταγή για όσους αγαπούν τα καυτερά φαγητά, αλλά παρόλα αυτά μπορείτε όλοι να την απολαύσετε προσαρμόζοντάς τη στα δικά σας γούστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:
Για το κρέας:
  • 2 χοιρινά ψαρονέφρια ολόκληρα, 500 gr. το καθένα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 3 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • Αλάτι
Για τη salsa ανανά:
  • 1/2 ώριμος ανανάς σε μικρά καρέ
  • 1 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 1/2 λάιμ
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Πιπέρι
Για τον πουρέ:
  • 800 gr. κόκκινες γλυκοπατάτες
  • Χυμός 1/2 πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 χούφτα τσένταρ τριμμένο


Εκτέλεση:
  1. Κρέας: Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά για το κρέας και το αλείφω εξωτερικά μέχρι να καλυφθεί καλά. Αν έχω χρόνο, το αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστεί για περίπου 2 ώρες. Αλατίζω εξωτερικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C σε μια λαμαρίνα ή φαρδύ ταψί, όπως είναι με τη μαρινάδα του, για 40' περίπου. Προσέχω να μην παραψηθεί και σκληρύνει.
  2. Salsa: Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά.
  3. Πουρές: Ψήνω τις γλυκοπατάτες ολόκληρες με τη φλούδα ταυτόχρονα με το κρέας (αν χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο, τις αφήνω έως ότου τρυπιούνται πολύ εύκολα με ένα πιρούνι). Όσο είναι ακόμα καυτές, βγάζω την ψίχα τους και τις ανακατεύω καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ, έως ότου πάρω έναν ομοιογενή και απαλό πουρέ.
  4. Σερβίρω το κρέας κομμένο κάθετα σε χοντρές φέτες, μαζί με τη salsa και τον πουρέ. 
  • Πάστα καυτερής πιπεριάς θα βρείτε σε πολλά καταστήματα με ανατολίτικα προϊόντα ή σε delicatessen. Οποιαδήποτε πάστα βρείτε κάνει τη δουλειά της. Αρκεί να είναι καυτερή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου