Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

ΤΣΙΛΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ SALSA ΑΒΟΚΑΝΤΟ














Τα όσπρια είναι κάτι που στην οικογένειά μας προτιμάμε πολύ! Και γιατί όχι, άλλωστε; Είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά και, με το σωστό μαγείρεμα, πεντανόστιμα! Κάτι που οι Μεξικάνοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά! Εγώ, ακολουθώντας το παράδειγμά  τους, σήμερα έφτιαξα Μεξικάνικο τσίλι με κόκκινα φασόλια, πολύ χαρακτηριστικά στην κουζίνα του Μεξικού, και τα συνόδευσα με salsa με κύριο συστατικό το αβοκάντο και λίγο γιαούρτι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά απολαυστικό! Αν δε βρείτε κόκκινα φασόλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάντρες ή όποιο άλλο φασόλι έχετε πρόχειρο και σας αρέσει! Πάντως δοκιμάστε τη συνταγή, και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
Για τα φασόλια:
  • 250 gr. κόκκινα φασόλια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια)
  • 5-6 λιαστές ντομάτες σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάστα καυτερής πιπεριάς (ή όση θέλω)
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
Για τη salsa αβοκάντο:
  • 1 αβοκάντο σε κυβάκια
  • 1 ντομάτα σε καρέ
  • 1 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • Χυμός 1/2 λάιμ
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Φασόλια: Βράζω τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 30' ή όσο χρειαστεί) και τα σουρώνω. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, τα κοτσάνια του σέλινου και τις λιαστές ντομάτες, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, την πάστα πιπεριάς και το κύμινο και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι η ντομάτα να πιει τα πολλά υγρά της. Προσθέτω νερό, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15'. Έπειτα, προσθέτω τα βρασμένα φασόλια και συνεχίζω το βράσιμο για 10' ακόμα. Τέλος, προσθέτω τη ρίγανη και τον κόλιαντρο, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.
  2. Salsa: Απλώς ανακατεύω καλά όλα τα υλικά για τη salsa, προσέχοντας να μη διαλυθεί τελείως το αβοκάντο.
  3. Σερβίρω τα φασόλια με μια κουταλιά γιαούρτι στο κάθε πιάτο και λίγη από τη salsa.
  • Την πάστα καυτερής πιπεριάς θα τη βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα πουλά ανατολίτικα προϊόντα. Οποιαδήποτε πάστα βρείτε, κάνει μια χαρά τη δουλειά της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου