Αχ, αυτές οι μακαρονάδες! Θα με καταστρέψουν στο τέλος! Αστειεύομαι φυσικά, γιατί οι μακαρονάδες μπορεί να είναι και πολύ υγιεινά πιάτα, αναλόγως φυσικά, τι υλικά χρησιμοποιεί κανείς... Η μακαρονάδα που έφτιαξα σήμερα, θα μπορούσε να είναι πολύ ανθυγιεινή! Όμως, με ορισμένες έξυπνες επιλογές, την έκανα προσιτή και ελαφριά! Ένα ακόμα πλεονέκτημά της είναι ότι γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα, αποτελώντας έτσι, μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να φτιάξει ένα φαγητό, αλλά δεν έχει στη διάθεσή του ατελείωτες ώρες. Εναλλακτικά, είναι και ένας τρόπος να αξιοποιήσετε τυχόν περισσευούμενο κοτόπουλο από κάποιο ψητό ή ήδη βρασμένο μπρόκολο, παραλείποντας μερικά βήματα! Πανεύκολο;
Υλικά:
- 500 gr. φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκιές
- 200 gr. μπουκετάκια μπρόκολου
- 250 gr. πένες ολικής άλεσης (ή ο,τι άλλο παρόμοιο ζυμαρικό προτιμώ)
- 100 gr. γραβιέρα τριμμένη (ή παρμεζάνα)
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. πράσινη πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- Χυμός 1 λεμονιού
- 170 gr. κρέμα γάλακτος light (π.χ. 15% λιπαρά)
- 2 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
- 2 σκ. σκόρδο κομμένες στη μέση
- Αλάτι
- Πιπέρι λευκό
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε αλατισμένο νερό βράζω το μπρόκολο, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει. Το αφαιρώ.
- Βράζω τις πένες στο ίδιο νερό 2' λιγότερο απ' όσο λένε οι οδηγίες του πακέτου και τις σουρώνω.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνω το σκόρδο και το αφήνω να ροδοκοκκινίσει. Το αφαιρώ και το πετάω. Προσθέτω το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνω και το σοτάρω μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές για 4'-5' περίπου. Προσθέτω το βρασμένο μπρόκολο, το τζίντζερ, την πάπρικα και το εστραγκόν, ανακατεύω καλά και σβήνω με το κρασί και το λεμόνι. Βράζω για 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τη μισή γραβιέρα. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν καλά.
- Ρίχνω το μείγμα σε ταψί ή pyrex, καλύπτω με την υπόλοιπη γραβιέρα, σκορπίζω επάνω τα φρέσκα κρεμμύδια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 10', μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήνω να κρυώσει ελαφρώς, και σερβίρω με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου