Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΠΕΝΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ «ΚΑΠΝΙΣΤΟ» ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ














Ποδαρικό σήμερα για τις συνταγές του 2019! Μετά από αρκετό διάστημα «διακοπών», σήμερα έφτιαξα κάτι καινούριο! Ένα κλασικό «comfort food», που προσφέρεται για Κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα ή για τραπέζι με παρέα. Μακαρονάδα ολικής άλεσης με κοκκινιστό μοσχαράκι, αλλά με ένα εξαιρετικό twist! Το τελειώνω στο φούρνο προσθέτοντας μια κρέμα με μετσοβόνε, που του δίνει ένα απολαυστικό καπνιστό άρωμα! Παραδοσιακό και ταυτόχρονα δημιουργικό, πρωτότυπο, αλλά και πάρα πολύ εύκολο! Η λίστα με τα υλικά μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλη, αλλά αν δείτε προσεκτικά, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή δυσεύρετο! Καλή επιτυχία!

Υλικά:
  • 500 gr. μοσχαρίσια σπάλα σε κύβους ~5x5 cm.
  • 250 gr. πένες ολικής άλεσης (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μου)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο σε ροδέλες
  • 1/2 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 5 γαρίφαλα
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας (ή μέλι ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο)
  • 2 ξερά σύκα κομμένα σε λωρίδες
  • 1/2 χούφτα φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 170 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 100 gr. μετσοβόνε τριμμένο (ή κάποιο άλλο καπνιστό τυρί)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Καπνιστή πάπρικα (για πασπάλισμα)


Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα το κρέας, την πάπρικα και το μπαχάρι, ανακατεύω πολύ καλά και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2', να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα και τη γλυκιά σάλτσα σόγιας. Προσθέτω νερό, αλατοπιπερώνω και βράζω για 50'. Έπειτα προσθέτω και τα σύκα και συνεχίζω το βράσιμο για ακόμα 10'. Τέλος, προσθέτω τον κόλιαντρο και ανακατεύω.
  2. Στο μεταξύ βράζω σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, 1'-2' απ' όσο γράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Πρέπει να κρατάνε. Τα σουρώνω και φυλάω λίγο απ' το ζουμί τους. Τα προσθέτω στη σάλτσα και ανακατεύω να ενσωματωθούν καλά και να απορροφήσουν τη σάλτσα. Προσθέτω και νερό από το βράσιμο, μέχρι να γίνουν στο σημείο που θέλω. Φυσικά, καλό θα είναι να είναι al dente. Αδειάζω το φαγητό σε ταψί.
  3. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί, μέχρι λιώσει εντελώς το τυρί και να πάρω μία λεία κρέμα. Περιχύνω με αυτή το φαγητό χωρίς να ανακατέψω, πασπαλίζω με επιπλέον καπνιστή πάπρικα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C, για 10'. Αφήνω να σταθεί για 5' και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου