Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ














Μπήκε και ο Σεπτέμβριος... Είπα, λοιπόν, κι εγώ να εγκαινιάσω τη φθινοπωρινή σεζόν με λίγη χορτοφαγία! Θα φτιάξω μερικές συνταγές χωρίς κρέας ή ψάρι, και εφόσον αποδειχτούν πετυχημένες, θα τις μοιραστώ μαζί σας! Όπως η σημερινή! Μελιτζάνες και κολοκύθα στην κατσαρόλα με ντομάτα και γιαούρτι. Ένα φαγητό με κρεμώδη υφή και απίθανη γεύση, καθώς το μαγείρεψα χρησιμοποιώντας άφθονα ινδικά μπαχαρικά, φρέσκα μυρωδικά και 2-3 άλλα υλικά, ίσως ασυνήθιστα, τα οποία όμως δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα εκπληκτικό! Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας!

Υλικά:
  • 650 gr. μελιτζάνες σε κύβους ~ 3x3 cm.
  • 350 gr. κίτρινη κολοκύθα σε κύβους ~ 3x3 cm.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ~ 3 cm. ψιλοκομμένο
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 3 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 8 αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένοι
  • 1 κ.σ. πετιμέζι
  • 4 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι (προτιμότερο με 2% λιπαρά)
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτω τις μελιτζάνες και την κολοκύθα και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθούν καλά όλα τα λαχανικά. Προσθέτω τον ξερό κόλιαντρο, το κύμινο, την πάπρικα, το γκαράμ μασάλα, τον κουρκουμά και τους χουρμάδες και ανακατεύω καλά, ώστε να αρωματίσουν και να αναμιχθούν καλά με τα λαχανικά. Προσθέτω τη ντομάτα και το πετιμέζι, αλατίζω, ρίχνω μια πρέζα ζάχαρη και 1 φλ. νερό και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' περίπου. Μόλις γίνουν τα λαχανικά, κατεβάζω από το μάτι και προσθέτω το φρέσκο κόλιαντρο, το δυόσμο και το γιαούρτι. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν καλά και σερβίρω αφού κρυώσει το φαγητό.
  • Το γκαράμ μασάλα θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου