Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ















Βρισκόμαστε στα τέλη του Απριλίου, αλλά ήδη ο καιρός μοιάζει με καλοκαίρι! Δεν προσφέρεται, λοιπόν, για βαριά φαγητά, αλλά ούτε και για πολλές ώρες πάνω από τα μάτια τις κουζίνας ή το φούρνο... Πρέπει να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες μέρες όπως πρέπει! Γι' αυτό και σήμερα σας έχω μία μακαρονάδα του 15λέπτου! Άντε, βαριά βαριά 20' μαζί με το κόψιμο των υλικών. Είναι απλή, γευστικότατη και ελαφριά! Λίγα μπαχαρικά μόνο να προμηθευτείτε, γιατί εκεί βρίσκεται όλο το μυστικό! Και ένα ωραίο ξερό ανθότυρο ή μια καλή χωριάτικη μυζήθρα για να ρίξετε από πάνω! Η απόλαυση είναι εγγυημένη!

Υλικά:
  • 600 gr. φιλέτο γαλοπούλας σε λεπτές λωρίδες (~ 1 cm. πάχος)
  • 250 gr. μακαρόνια (φιογκάκια, πένες, στριφτάρια ή κάτι παρόμοιο)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πράσινη πάπρικα γλυκιά (ή κόκκινη)
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ξερό εστραγκόν
  • 1/4 κ.γ. σουμάκι
  • 1/2 κ.γ. αμτσούρ (αν το βρείτε, προαιρετικά) (*)
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2/3 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός + 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη)
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνιες ροδέλες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξερό ανθότυρο ή μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2' απ' όσο γράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τα στραγγίζω και κρατάω λόγο απ' το νερό στο οποίο έβρασαν, για να το χρησιμοποιήσω μετά.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ή wok, με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω τη γαλοπούλα, μέχρι να ροδίσει. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να αρωματίσουν. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τη μουστάρδα. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί και βράζω για 1'-2'. Έπειτα προσθέτω τα μακαρόνια και λίγο απ' το νερό τους και ανακατεύω καλά, έτσι ώστε τα μακαρόνια να απορροφήσουν τη σάλτσα και να γίνουν. Προσέχω να μην παραβράσουν! Θα χρειαστούν μόνο 1'-2'. Τέλος, προσθέτω τον άνηθο, τον κόλιαντρο και το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως, πασπαλίζοντας με το τριμμένο τυρί.
  • (*) Το αμτσούρ είναι σκόνη αποξηραμένου άγουρου μάνγκο, που χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα. Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορείτε να το βρείτε σε κάποιο μπαχαράδικο (δεν το αποκλείω), γιατί εγώ το έχω προμηθευτεί από το εξωτερικό. Αν δεν το βρείτε, μη σκάτε! Προσθέστε λίγο παραπάνω σουμάκι ή παραλείψτε το! Η συνταγή θα εξακολουθήσει να είναι πεντανόστιμη! Τώρα που το σκέφτομαι... μήπως να προσθέτατε στο τέλος κυβάκια από ώριμο μάνγκο; Χμμμ... έπρεπε να το είχα σκεφτεί νωρίτερα!! Την επόμενη φορά, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου