Πρέπει τελικά να προμηθευτώ ένα τατζίν, αυτό το μικρό φουρνάκι που χρησιμοποιούν στο Μαρόκο και φτιάχνουν καταπληκτικά φαγητά γεμάτα αρώματα! Προς το παρόν, όμως, αναγκαστικά θα καταφύγω στις απομιμήσεις (και δη, ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι). Πάντως η δουλειά γίνεται κι έτσι πάρα πολύ καλά! Κεφτεδάκια, λοιπόν, έχει το μενού σήμερα, από το Μαρόκο, λίγο διαφορετικά απ' αυτά που είχα φτιάξει παλιότερα, αλλά εξίσου απολαυστικά! Σήμερα πρόσθεσα σταφίδες στο μείγμα του κιμά και τα μαγείρεψα με μία λεμονάτη σάλτσα αρωματισμένη με σαφράν! Είναι περιττό να πω ότι είναι πεντανόστιμα... Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε οι ίδιοι και να κρίνετε!
Υλικά:
Για τον κιμά:
- 500 κιμάς μοσχαρίσιος (ή/και αρνίσιος)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή/και μαϊντανός)
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πράσινη πάπρικα καυτερή (ή πιπέρι καγιέν ή κάτι ανάλογο)
- 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 3-4 κ.σ. βρόμη (αλεσμένο κουάκερ ή έτοιμο αλεύρι βρόμης)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
- 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
- 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 πρέζα σαφράν (ίνες ή σκόνη)
- 1/2 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- Χυμός 1 μέτριου λεμονιού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Πλάθω καλά όλα τα υλικά του κιμά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνω για 30' στο ψυγείο να αναμιχθούν τα αρώματα.
- Σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω το τζίντζερ, την πάπρικα και το κύμινο μαζί με 2-3 κ.σ. νερό και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρωματίσουν καλά. Προσθέτω περίπου 750 ml. νερό, καθώς και το σαφράν, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10'. Στη συνέχεια προσθέτω τα κεφτεδάκια μέσα στο τηγάνι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 20'. Τέλος, προσθέτω τον κόλιαντρο και το λεμόνι και βράζω ακόμα 5' περίπου, ώστε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρω με κουσκούς (όπως στο Μαρόκο) ή πλιγούρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου