Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΓΛΩΣΣΑ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛΟΥΑΖ (SOLE À LA GRENOBLOISE)














Τελευταία μέρα του Ιουνίου σήμερα και η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Γι' αυτό κι εμείς αποχαιρετάμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού με μία εύκολη και γρήγορη γαλλική συνταγή που δε θα μας απασχολήσει πάνω από 10' στην κουζίνα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή από τη Γκρενόμπλ που γίνεται με φιλέτο γλώσσας. Εμείς τη φτιάξαμε και τη συνοδεύσαμε με μία δροσιστική σαλάτα, που ήταν ό,τι έπρεπε με αυτή τη ζέστη! Μπορείτε επίσης να τη συνοδεύσετε με ρύζι και λαχανικά στον ατμό ή βραστά. Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 2 φιλέτα γλώσσας (~ 500 gr. συνολικά)
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. κρασί λευκό
  • Χυμός 1/2 μέτριου λεμονιού
  • 40 gr. κρύο βούτυρο σε κύβους
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλεύρι (για το αλεύρωμα των ψαριών)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
  1. Στεγνώνω πολύ καλά τα ψάρια με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνω και τα αλευρώνω καλά.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω ηλιέλαιο και σοτάρω τα ψάρια σε δυνατή φωτιά για 2'-3' από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν (σε γενικές γραμμές δε χρειάζονται παραπάνω χρόνο ψησίματος σε αυτό το μέγεθος). Τις αφαιρώ.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω το κρασί και βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Σκορπίζω την κάπαρη και το βούτυρο και χαμηλώνω τη φωτιά ώστε να λιώσει το βούτυρο και να σιγοβράσει η σάλτσα για λίγο μέχρι να πήξει και να δέσει ελαφρώς, χωρίς να κόψει. Προσθέτω και το λεμόνι με το μαϊντανό, κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρω περιχύνοντας τις γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου