Ο καλύτερος επίλογος ενός νόστιμου γεύματος είναι ένα ωραίο γλυκό! Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς! Ένα από τα πλέον δημοφιλή γλυκά τον τελευταίο καιρό είναι η σοκολατόπιτα! Σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε η σοκολάτα; Συνήθως η εκδοχή της σοκολατόπιτας που συναντάμε είτε σε ζαχαροπλαστεία είτε σε εστιατόρια είναι η σιροπιασμένη μορφή η οποία πολλές φορές παραέχει σιρόπι, με αποτέλεσμα να μας «λιγώνει». Η συνταγή που έφτιαξα εγώ όμως, δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι ουσιαστικά μια σοκολατόπιτα-κέικ η οποία διατηρεί υγρασία στο κέντρο της και είναι όσο γλυκιά πρέπει! Αν μάλιστα τη συνοδεύσετε, ως συνήθως, με παγωτό καϊμάκι (ή βανίλια ή ακόμα και καρύδα) θα έχετε μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Προσοχή μόνο στις θερμίδες...
Υλικά:
- 250 gr. ζάχαρη
- 180 gr. βούτυρο
- 70 gr. φυτική μαργαρίνη
- 250 gr. αβγά
- 100 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
- 50 gr. κακάο κοσκινισμένο
- 250 gr. αμύγδαλο ανάλατο
Εκτέλεση:
- Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και την αφήνω να χλιάνει.
- Χτυπάω στο multi το αμύγδαλο μέχρι να γίνει πούδρα.
- Χτυπάω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτω κατά σειρά στο μίξερ τα αβγά (ένα-ένα), τη λιωμένη σοκολάτα, το κακάο και την πούδρα του αμυγδάλου και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Αδειάζω το μείγμα σε ταψί το οποίο έχω αλείψει με βούτυρο και έχω αλευρώσει. Το ταψί πρέπει να έχει μέγεθος τέτοιο ώστε το μείγμα να έχει πάχος 3 cm. περίπου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C (λειτουργία αέρα, εφόσον υπάρχει) για 25' περίπου. Ελέγχω αν έχει γίνει βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Πρέπει να βγαίνει καθαρό.
- Ξεφορμάρω μετά από 10'-15'. Σερβίρω πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη, σιρόπι σοκολάτας και συνοδεύω, αν θέλω με παγωτό.
- Προσοχή! Όπως και σε κάθε κέικ, δεν ανοίγω το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί δε θα φουσκώσει! Η σοκολατόπιτα πάντως δε θα διατηρήσει όλο το φούσκωμα. Θα "πέσει" λίγο μόλις τη βγάλετε από το φούρνο. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου