Σήμερα αποφασίσαμε να πρωτοτυπήσουμε! Βρεθήκαμε ξαφνικά να διαθέτουμε πάρα πολλά μήλα... Αφού φάγαμε μερικά, τα υπόλοιπα, αντί να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό ή σαλάτα, αποφασίσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε γλυκά! Φτιάξαμε, λοιπόν, μαρμελάδα, κέικ με μήλο, κρέμα Bavaroise, αλλά τελικά η παρασκευή που τελικά παρουσιάζουμε δεν είναι ακριβώς γλυκό, αλλά ένα chutney! Τι ακριβώς είναι το chutney; Πρόκειται για έναν ευρύ όρο της ινδικής κουζίνας που χαρακτηρίζει συνοδευτικά πιάτα (που εμείς θα αποκαλούσαμε "ντιπ") που μπορεί να είναι παρόμοια με το πέστο, τα ντιπ γιαουρτιού ή τις μαρμελάδες. Όμως επειδή δεν πρόκειται για γλυκά, οι "μαρμελάδες" αυτές είναι γλυκόξινες και τις περισσότερες φορές σχετικά καυτερές. Το δικό μας chutney μήλου είναι καυτερό και αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητό χοιρινό κρέας και λευκά τυριά! Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για απλή ανάμειξη υλικών και βρασμό σε μία κατσαρόλα, επομένως θα επανέλθουμε οπωσδήποτε με περισσότερα chutney στο μέλλον!
Υλικά:
- 6 μεγάλα ξινόμηλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε καρέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- Χυμός 2 μέτριων πορτοκαλιών
- 3/4 φλ. μηλόξιδο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χαρουπόμελο
- 1 κ.γ. σιναπόσπορος
- 1/2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
- 1,5 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1/4 κ.γ. καρδάμωμο σκόνη
- 1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
Εκτέλεση:
Τοποθετώ όλα τα υλικά εκτός από τις σταφίδες σε κατσαρόλα και βράζω σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το μήλο πολύ καλά και να δέσει το chutney. Αυτό θα το καταλάβουμε όταν έχει πιει τα υγρά του και στέκεται στην άκρη του κουταλιού. Προς το τέλος του βρασμού, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, λιώνω το μήλο μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτω τις σταφίδες (δεν έχει σημασία, αν μερικά κομμάτια μας ξεφύγουν και δεν πολτοποιηθούν). Όταν ετοιμαστεί το chutney, το βάζω σε αποστειρωμένα βάζα, αν θέλω να το αποθηκεύσω για καιρό. Αλλιώς, το φυλάω στο ψυγείο για χρήση λίγων ημερών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου