Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ













Ένα κατεξοχήν κυριακάτικο φαγητό έχει το μενού σήμερα, αν και δεν είναι Κυριακή! Κλασικός κόκορας γιαχνί με πατάτες στην κατσαρόλα, αλλά με μια μικρή διαφορά... χρησιμοποίησα μόνο γλυκοπατάτες! Δυστυχώς η διαδικτυακή επικοινωνία δε μου επιτρέπει να σας προσφέρω να δοκιμάσετε από το αποτέλεσμα, αλλά πιστέψτε με όταν λέω ότι πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα πιάτα που έχω φτιάξει! Αν πάλι δε με πιστεύετε, δεν έχετε παρά να το φτιάξετε κι εσείς και να μου πείτε τη γνώμη σας! Δεν έχω φυσικά καμία αμφιβολία για το ποια θα είναι αυτή! Καλή όρεξη!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • Κόκορας σε μερίδες (~1,2 kg.)
  • 1 kg. κίτρινες γλυκοπατάτες σε ροδέλες πάχους περίπου 1 cm.
  • 1 καρότο σε χοντρές λωρίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. καρδάμωμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τον κόκορα μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και τον αφαιρώ. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω το κρεμμύδι, το πράσο και την κανέλα και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τον πελτέ και ανακατεύω να αναμιχθεί καλά και να αρωματίσει. Προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα τον κόκορα, ανακατεύω καλά και σβήνω με το κρασί. Αφήνω 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα μπαχαρικά και αρκετό νερό να καλύπτει καλά το κρέας. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20'-25'. Έπειτα βάζω στην κατσαρόλα τις γλυκοπατάτες και το καρότο και βράζω ακόμα 25'-30' μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας, και να δέσει η σάλτσα (κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχω την ποσότητα του νερού έτσι ώστε στο τέλος να μείνει δεμένη σάλτσα χωρίς περιττά υγρά).
  • Αν χρησιμοποιήσετε κόκκινες γλυκοπατάτες, υπολογίστε ότι βράζουν γρηγορότερα από τις κίτρινες. Προσθέστε τις στην κατσαρόλα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μη λιώσουν μέχρι το τέλος του μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου