Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ PARMENTIER ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ (POTAGE PARMENTIER AU GINGEMBRE)













Ο Αντώνιος-Αυγουστίνος Παρμαντιέ ήταν ένας Γάλλος επιστήμονας ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εισαγωγή της πατάτας στο διαιτολόγιο των Γάλλων κατά τον 18ο αιώνα. Έως τότε η πατάτα χρησιμοποιούνταν στη Γαλλία μόνο ως τροφή για τα γουρούνια. Ο Παρμαντιέ πρωτόφαγε την πατάτα όντας αιχμάλωτος των Πρώσων κατά τον Επταετή Πόλεμο (1754-1763), σε φυλακή της Πρωσίας. Αργότερα προέκρινε τη χρήση της πατάτας ως τροφή για ασθενείς με δυσεντερία και έπειτα ξεκίνησε εκστρατεία για τη γενικευμένη χρήση της, ως εξαιρετικό διατροφικό προϊόν. Έτσι, σήμερα στη Γαλλία, προς τιμήν του, υπάρχουν διάφορα πιάτα με κύριο συστατικό την πατάτα, που έχουν πάρει το όνομά τους από τον Παρμαντιέ. Ένα από αυτά είναι η σημερινή σούπα, την οποία συστήνω ως νόστιμο και φινετσάτο ορεκτικό. Είναι η δική μου παραλλαγή στην αυθεντική συνταγή, που θεωρώ πως θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά:
  • 500 gr. πατάτες & γλυκοπατάτες σε κύβους (αναλογία 2:1 περίπου)
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~2 cm.)
  • 3 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
Προαιρετική γαρνιτούρα:
  • Χοντροτριμμένες πατάτες
  • Τριμμένο τυρί (της αρεσκείας μου)
  • Αλάτι
  • Καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τις πατάτες και ανακατεύω να λαδωθούν καλά. Προσθέτω τα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω μπόλικο νερό να σκεπάζει καλά τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και βράζω για 25'. Την αφήνω να κρυώσει για 5', προσθέτω το γιαούρτι και πολτοποιώ τη σούπα στο multi ή με ένα μπλέντερ χειρός, μέχρι να πάρω ένα βελούδινο, κρεμώδες αποτέλεσμα. Αν χρειάζεται προσθέτω λίγο νερό ώστε να φτάσει στην πυκνότητα που προτιμώ. Τη σερβίρω χλιαρή με λίγο επιπλέον γιαούρτι και τη γαρνιτούρα της (βλ. παρακάτω).
  2. Γαρνιτούρα: Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, ψήνω τις τριμμένες πατάτες μαζί με λίγο τυρί, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να ψηθούν. Αλατίζω ελαφρά και πασπαλίζω με καπνιστή πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου