Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΣΟΥΠΙΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ














Η Σαρακοστή συνεχίζεται και αν και κάποιοι τηρούν τη νηστεία και κάποιοι όχι, εμείς δε μπορούμε να αφήσουμε παραπονεμένους όσους επιλέγουν να την τηρήσουν! Έτσι, σήμερα η συνταγή μας περιλαμβάνει σουπιές σε μία, ως συνήθως, νοστιμότατη και πανεύκολη εκδοχή στην κατσαρόλα με κόλιαντρο και μουστάρδα. Ο κόλιαντρος σε αυτή τη συνταγή είναι ουσιώδες συστατικό και σε σκόνη, αλλά και στη φρέσκια μορφή του. Επομένως αναζητήστε τον στους πάγκους της λαϊκής ή στο ράφι κάποιου μεγάλου supermarket. Πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Υλικά:
  • 1 kg. σουπιές σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. βότκα
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι λευκό
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν. Προσθέτω τις σουπιές και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3' περίπου πασπαλίζοντας τις με τον κόλιαντρο σκόνη και το δυόσμο. Έπειτα σβήνω με τη βότκα και αφήνω 3' να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω το λεμόνι, τη μουστάρδα και το πιπέρι καθώς και νερό, ώστε να σκεπάζονται οι σουπιές κατά τα 2/3 τους και βράζω σε μέτρια φωτιά για 40'. Στα τελευταία 3' προσθέτω το φρέσκο κόλιαντρο και δυναμώνω τη φωτιά, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και το φαγητό να μείνει με μία δεμένη σάλτσα. Σερβίρω σαν ουζομεζέ ή συνοδεύω με ρύζι για ένα χορταστικό κύριο πιάτο!
  • Αν παρόλη την αναζήτησή σας δε βρείτε φρέσκο κόλιαντρο, χρησιμοποιήστε μαϊντανό.
  • Θεωρούμε περιττή την προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Εσείς δοκιμάστε και διορθώστε κατά τη γευστική σας προτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου