Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ














Η πολύ καλή φίλη του blog μας, Ζιζί (και υπεύθυνη για τη ρώσικη σαλάτα μας), είχε κέφια! Μας έφερε μια μεγάλη σακούλα ολόφρεσκο σπανάκι και τσουκνίδα, την οποία μάλιστα ούτε καν είχαμε δοκιμάσει ποτέ, και μας πρότεινε να φτιάχναμε με αυτά μια σπανακόπιτα, αλλά στριφτή! Χατίρια ως γνωστόν δε χαλάμε, ευκαιρίες για μαγειρικές περιπέτειες ψάχνουμε, οπότε μελετήσαμε, σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε τη συνταγή που βλέπετε στην οθόνη σας! Σίγουρα δεν εφηύραμε τον τροχό, το φύλλο που χρησιμοποιούμε εξακολουθεί να είναι αγοραστό, τη "στρίψαμε" κάπως ατζαμίδικα, αλλά σημασία έχει ότι η πίτα μας βγήκε τόσο νόστιμη που θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τη μοιραστούμε! Μόνο που δεν είναι σπανακόπιτα, αλλά σπανακοτσουκνιδόπιτα (οποιαδήποτε σχέση με τη σκουληκομηρμυγκότρυπα είναι συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με φαγητό)! Καλή μας όρεξη!

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (~10 φύλλα)
  • 500 gr. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 250 gr. τσουκνίδα
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 5 φρ. κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη χούφτα μάραθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 200 gr. φέτα σε μικρούς κύβους ή χοντροτριμμένη
  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν, σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2'), προσθέτω το σπανάκι και τις τσουκνίδες τμηματικά και σοτάρω μέχρι να μαραθούν καλά, αλλά όχι να λιώσουν. Τα αποσύρω και προσθέτω το μάραθο. Ανακατεύω και τα βάζω σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα αφήνω να κρυώσουν και προσθέτω τα αβγά, τη φέτα και τη φρυγανιά. Ανακατεύω καλά.
  2. Για να φτιάξω την πίτα θα σχηματίσω ρολά από 2 φύλλα την κάθε φορά, επομένως φροντίζω να ισομοιράσω το μείγμα μου αναλόγως. Απλώνω τα 2 φύλλα σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα αλείφω καλά με ελαιόλαδο. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς απλώνω μία δόση από το μείγμα μου και τυλίγω σε ρολό προσεκτικά κλείνοντας τα άκρα των φύλλων προς τα μέσα. Κάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά μου. Τοποθετώ τα ρολά προσεκτικά σε κυκλικό ταψί σε κουλούρες από έξω προς τα μέσα σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους. Λαδώνω καλά τα ρολά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να αποκτήσουν τα φύλλα χρυσοκαφετί χρώμα και να γίνουν τραγανά.
     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου