Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΜΠΑΜΙΕΣ BHAJI (भिंडी भाजी)













Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε διακοπές και τυχαίνει να φιλοξενούμε ένα ζευγάρι οικογενειακούς φίλους από το εξωτερικό. Η σύζυγος κατάγεται από την ινδική επαρχία Πουντζάμπ, αν και ζει στην Αγγλία από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να μάθει τη μαγειρική της περιοχής της όσο ήταν μικρή από την οικογένειά της. Μάλιστα ανατράφηκε με χορτοφαγική διατροφή, όπως πάρα πολλοί Ινδοί, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ερχόμενη, μας έκανε δώρο διάφορα ινδικά μπαχαρικά που μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε εντοπίσει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μας έκανε τη χάρη να μοιραστεί την παραδοσιακή χορτοφαγική μαγειρική της γενέτειράς της, με δύο αυθεντικές συνταγές τις οποίες θα παρουσιάσω αυτή τη βδομάδα και θα τις επαναλαμβάνω σίγουρα συχνά από εδώ και πέρα! Η πρώτη που έφτιαξα σήμερα είναι μπάμιες (που είναι και στην εποχή τους) μαγειρεμένες ως bhaji, που στη γλώσσα του Πουντζάμπ σημαίνει στεγνό κάρι. Αυτό που με εντυπωσίασε, εκτός των άλλων, ήταν ότι οι μπάμιες δε "σάλιωσαν" καθόλου κατά το μαγείρεμα, παρόλο που τις έκοψα κιόλας σε μικρότερα κομμάτια (καθ' υπόδειξη της Ινδής φίλης)! Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε, αφού περάσετε από ένα μπαχαράδικο για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα μπαχαρικά!

Υλικά:
  • 1 kg. μπάμιες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~3 cm.)
  • 3 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1,5 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/4 κ.γ. τσιμένι σε σπόρους (ή τριμμένο, αν δε βρείτε)
  • 500 gr. ντομάτες σε καρέ
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο, σοτάρω για λίγα δευτερόλεπτα τους σπόρους από τσιμένι και προσθέτω την πιπεριά Φλωρίνης και τα κρεμμύδια. Σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν (αν το τσιμένι είναι σε σκόνη το προσθέτω μαζί με τα λαχανικά). Προσθέτω το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και το τζίντζερ και μόλις σκορπίσουν το άρωμά τους (περίπου 1') προσθέτω τις ντομάτες, τις μπάμιες και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να στεγνώσει το μείγμα και να μαλακώσουν οι μπάμιες (περίπου 20' ή όσο θέλω να κρατάνε τα λαχανικά. Στόχος είναι να κρατάνε ελαφρά και να μην έχουν λιώσει). Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το γιαούρτι, αφού αφήσω λίγο να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού. Ανακατεύω απαλά και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ή/και ινδικό ψωμί naan ή πίτες για σουβλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου