Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΤΑΤΖΙΝ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΒΓΑ (طجين الكفته و الطماطم و البيض)













Τη σημερινή συνταγή την είχαμε σταμπάρει εδώ και καιρό και θέλαμε να τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε! Πρόκειται για μια συνταγή από το Μαρόκο που κανονικά μαγειρεύεται στον ειδικό φούρνο τατζίν (σήμα κατατεθέν της μαροκινής κουζίνας). Όμως στο σπίτι που δε διαθέτουμε τατζίν, αναλόγως τη συνταγή χρησιμοποιούμε κατσαρόλα ή γάστρα. Τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε σήμερα τα φτιάξαμε σε wok με καπάκι (!), όμως εσείς θα χρησιμοποιήσετε κανονική κατσαρόλα. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά... εκτός και έχετε τατζίν! Η συνταγή είναι σχεδόν ίδια με τα δικά μας σμυρνέικα σουτζουκάκια, μόνο που στο τέλος του μαγειρέματος, στο Μαρόκο συνηθίζουν να σπάνε αυγά επάνω στο φαγητό, τα οποία μαγειρεύονται στο βαθμό που τα προτιμά ο καθένας (άλλοι μελάτα κι άλλοι, όπως εμείς, σφιχτά)! Επίσης τολμήσαμε να προσθέσουμε νιφάδες βρώμης στο μείγμα για τους κεφτέδες για να τους κάνουμε πιο αφράτους και πιο γευστικούς! Δοκιμάστε τους! Η γεύση τους είναι ανεπανάληπτη!

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τους κεφτέδες:
  • 500 gr. κιμάς αρνίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένες από το multi μέχρι να γίνουν σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 χούφτα μαϊντανό και κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα μαϊντανό και κόλιαντρο ψιλοκομμένους
  • 3 αβγά

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά του κιμά και πλάθω κεφτεδάκια. Τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά απ' όλες τις μεριές και τα βάζω στην άκρη.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας εκτός από το μαϊντανό και τα αβγά και μόλις πάρει μια βράση προσθέτω τα σοταρισμένα κεφτεδάκια. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 25'. Έπειτα προσθέτω το μαϊντανό και σπάω προσεκτικά επάνω στο φαγητό τα αβγά. Το αφήνω να βράσει ακόμα 5' ή μέχρι να ψηθούν τα αβγά στο βαθμό που τα θέλω (άλλοι προτιμούν μελάτα κι άλλοι σφιχτά).
  3. Σερβίρω με ρύζι, κουσκούς ή με ζεστό ψωμί ή αραβικές πίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου