Η παραδοσιακή μαγειρική της Καλαμάτας έχει σήμερα την τιμητική της. Τιμώ τη Μεσσηνιακή μου καταγωγή με ένα πιάτο που το τρώω από μικρό παιδί από τα χέρια της γιαγιάς και που με τον καιρό πέρασε σε εμένα, όπως ήταν φυσικό. Μάλιστα μπακαλιάρο παστό με σάλτσα, φτιάχναμε πάντα στο σπίτι την 25η Μαρτίου, ταυτόχρονα με τη σκορδαλιά που αποτελεί το έθιμο της ημέρας. Τον έφτιαξα, λοιπόν, όπως ακριβώς τον έφτιαχνε η γιαγιά και όπως ακριβώς τον φτιάχνει η μητέρα μου μέχρι σήμερα. Καμία παρέμβαση, καμία προσθήκη, αλλά ασυναγώνιστη γεύση! Για πιο «γκουρμέ» παραλλαγή ρίξτε μια ματιά στη συνταγή μου για σφυρίδα κοκκινιστή με κάπαρη και ελιές σε αυτό το link. Καλή σας όρεξη!
Υλικά (για 5 μερίδες):
Για το μπακαλιάρο:
- 1 kg. μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος σε μερίδες
- Αλεύρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- 1 kg. τριμμένη ντομάτα
- 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αλευρώνω καλά τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά για 2'-3' από κάθε πλευρά μέχρι να τηγανιστούν κατά 80% περίπου (ο χρόνος εξαρτάται και από το πάχος του κάθε κομματιού).
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτω τη ντομάτα. Βράζω για 20'. Προσθέτω τη ρίγανη, ανακατεύω και τοποθετώ προσεκτικά τα κομμάτια του ψαριού μέσα στη σάλτσα. Βράζω ακόμα 5' χωρίς να ανακατέψω. Σερβίρω με ζεστό ψωμί. (Αν έχετε φρέσκια ρίγανη σε γλάστρα, προτιμήστε τη, αλλά ρίξτε διπλάσια ποσότητα από την ξερή, καθώς το άρωμά της είναι πιο απαλό.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου