Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΟΥΤΥΡΟΥ (मुर्गा मक्खन)












Και ξανά ινδική συνταγή! Έχουμε φτιάξει τόσες και τόσες ινδικές συνταγές, αλλά το πασίγνωστο και διαδεδομένο "Butter chicken" (όπως θα το συναντήσετε στα ινδικά εστιατόρια) δεν το είχαμε φτιάξει! Σήμερα διορθώνουμε αυτήν την παράλειψη παρουσιάζοντας το κοτόπουλο βουτύρου όπως το φτιάχνουν στο Πουντζάμπ της Ινδίας. Όσο για εκείνους που σκέφτονται τη σιλουέτα τους, ας μην είμαστε υπερβολικοί! Μια φορά δε θα μας χαλάσει... Η επανάληψη είναι που κάνει κακό! Αν και το συγκεκριμένο πιάτο θα το επαναλάβουμε πάρα πολύ γρήγορα...

Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 400 kg. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 2 σπόροι καρδάμωμου
  • 2 γαρίφαλα
  • 3 κόκκοι πιπέρι
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1/2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα (ή πιπέρι καγιέν αν το θέλετε ακόμα πιο καυτερό)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
Για την 1η μαρινάδα:
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
Για τη 2η μαρινάδα:
  • 1/2 φλ. γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω για 30' το κοτόπουλο με την 1η μαρινάδα.
  2. Ετοιμάζω τη 2η μαρινάδα: Πολτοποιώ όλο το σκόρδο και το τζίντζερ της συνταγής με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα. Αναμειγνύω 2 κ.σ. από αυτή με όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαρινάρω το κοτόπουλο με αυτή ιδανικά για 3 ώρες, αλλιώς όσο περισσότερο μπορώ.
  3. Περνάω το κοτόπουλο σε σουβλάκια και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12' μαζί με τη μαρινάδα του. Δεν πετάω τη μαρινάδα που περισσεύει!
  4. Στο μεταξύ σε κατσαρόλα ή wok ζεσταίνω το βούτυρο και σοτάρω τα καρδάμωμα, τα γαρίφαλα, το πιπέρι και την κανέλα μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω τον υπόλοιπο πολτό σκόρδου-τζίντζερ, σοτάρω για 1'-2' ακόμα και προσθέτω τη ντομάτα, την πάπρικα και περίπου 1 φλ. νερό. Βράζω για 10' φροντίζοντας να υπάρχει νερό στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτω στη σάλτσα τα κομμάτια του ψημένου κοτόπουλου μαζί με τη μαρινάδα που περίσσεψε, το μέλι και το τσιμένι και βράζω για ακόμα 5'. Σερβίρω ζεστό με ινδικό ψωμί naan ή πίτες για σουβλάκια ή/και ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου