Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

DAKDORITANG (닭도리탕)














Η κουζίνα της Κορέας δεν είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα όσο η γειτονικές κουζίνες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Όμως οι Κορεάτες έχουν πολύ χαρακτηριστικά πιάτα, μοναδικά υλικά και πικάντικες γεύσεις! Εγώ, ως κλασικός οπαδός της κουζίνας της Άπω Ανατολής, δε θα μπορούσα να μην αγαπώ και την κουζίνα της Κορέας! Επειδή όμως δε μου αρκεί να τρώω Κορεάτικο φαγητό στα ελάχιστα Κορεάτικα εστιατόρια που υπάρχουν στην Αθήνα, βάλθηκα να μαγειρέψω Κορεάτικο και στο σπίτι! Σήμερα, λοιπόν, σας φτιάχνω dakdoritang, που θα μπορούσε να μεταφραστεί, κατά προσέγγιση, ως «Πικάντικο κοτόπουλο κατσαρόλας». Δε θα πω ψέματα, είναι όντως αρκετά καυτερό! Πρόκειται για ένα πιάτο jorim, δηλαδή φαγητό κατσαρόλας στο οποίο η πρώτη ύλη βράζει μέσα σε νερό, μέχρι να το απορροφήσει. Απλό; Απλούστατο! Υπάρχει μόνο ένα απαραίτητο υλικό. Το dakdoritang απαιτεί οπωσδήποτε μια πάστα καυτερής πιπεριάς. Οι Κορεάτες χρησιμοποιούν το λεγόμενο gochujang, το οποίο θα βρείτε μόνο σε καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα. Όμως οποιαδήποτε πάστα καυτερής πιπεριάς μπορείτε να βρείτε σε πολλά άλλα καταστήματα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο! Κάνει την ίδια δουλειά. Επιπλέον, η συνταγή απαιτεί και μπόλικο καυτερό μπούκοβο (ή, gochugaru, αν προτιμήσετε το Κορεάτικο προϊόν)! Η αλήθεια είναι ότι δεν το συστήνω! Προτείνω να χρησιμοποιήσετε γλυκό μπούκοβο ή γλυκιά πάπρικα. Αρκεί η πάστα της πιπεριάς για να κάνει το φαγητό αρκετά καυτερό! Από την άλλη μεριά, αν δεν αγαπάτε καθόλου τα καυτερά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάστα από πιπεριές Φλωρίνης. Θα χάσετε κάτι από την αυθεντικότητα της γεύσης, αλλά θα μπορέσετε να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο φαγητό! Πάμε να δούμε πώς γίνεται;  

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες (προτείνω χωρίς την πέτσα) (~1,5 kg.)
  • 4 μέτριες πατάτες σε μέτρια κομμάτια
  • 3 μέτρια καρότα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
Για τη μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. πάστα καυτερής πιπεριάς (gochujang ή όποια άλλη θέλετε)
  • 2 κ.σ. πάπρικα / γλυκό μπούκοβο (ή καυτερό, αν νομίζετε ότι αντέχετε)
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη / μέλι
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 3 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση:
  1. Πριν κάνω οτιδήποτε πλένω πάρα πολύ καλά το κρέας με τρεχούμενο νερό να ξεπλυθεί πολύ καλά.
  2. Αναμειγνύω τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς, αλλιώς 2 ώρες αρκούν.
  3. Το βάζω σε κατσαρόλα, έτσι όπως είναι, μαζί με τη μαρινάδα του, προσθέτω νερό να το καλύπτει κατά τα 2/3 και βράζω για 20' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτω τις πατάτες, τα ξερά κρεμμύδια και τα καρότα και βράζω ακόμα 20'-25', μέχρι να γίνουν τα υλικά και να απορροφήσουν σχεδόν όλο το νερό, ώστε να μείνει όσο χρειάζεται για μια σάλτσα (αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτω νερό, αν δω ότι εξατμίζεται περισσότερο απ' όσο πρέπει, και διορθώνω το αλάτι). Κατά τη διάρκεια του βρασμού δεν ανακατεύω με κουτάλα, αλλά ανακινώ την κατσαρόλα για να αναμιχθούν τα υλικά και να μη διαλυθούν. Στα τελευταία 5' προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι και πιπέρι. Σερβίρω αφού το αφήσω να κρυώσει ελαφρώς. Μπορείτε να το συνοδεύσετε και με ρύζι, αν και εγώ το τρώω ως έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου