Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΠΕΛΜΕΝΙ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ













Ο καιρός μας τα χάλασε λίγο σήμερα. Συννέφιασε και κάνει μια σχετική ψύχρα. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω κάτι που προσφέρεται για πιο κρύες μέρες. Φυσικά, αυτό είναι μια φτηνή δικαιολογία, καθώς βρισκόμαστε στις αρχές Μαΐου και ο καιρός επ' ουδενί δε δικαιολογεί χειμωνιάτικο φαγητό. Εν πάσει περιπτώσει, το σημερινό μενού περιλαμβάνει Ρώσικα πελμένι. Τα πελμένι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Ρώσικης κουζίνας. Πρόκειται για γεμιστά ζυμαρικά με προέλευση τα Ουράλια όρη, αν και φαίνεται πως η καταγωγή τους είναι πιο παλιά και ανιχνεύεται ενδεχομένως στην Κίνα ή στη Μογγολία. Η γέμιση μπορεί να ποικίλλει, αλλά αυτά που έφτιαξα σήμερα περιέχουν χοιρινό. Επίσης, επέλεξα να τα σερβίρω όπως σερβίρονται τα αντίστοιχα και παρόμοια Μικρασιάτικα μαντί. Δηλαδή με γιαούρτι και βούτυρο αρωματισμένο με διάφορα μπαχαρικά και πελτέ. Τα πελμένι τα αγόρασα έτοιμα κατεψυγμένα. Όμως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τα φτιάξω απ' την αρχή κάποια στιγμή, πράγμα που σκοπεύω να κάνω στο προσεχές μέλλον. Μέχρι τότε τα κατεψυγμένα πελμένι έκαναν άριστα τη δουλειά τους και το πιάτο ήταν απλά απολαυστικό!

Υλικά:
  • 450 gr. κατεψυγμένα πελμένι με χοιρινό
  • 300 gr. γιαούρτι
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς (σε καταστήματα με ανατολίτικα προϊόντα)
  • 1 κ.γ. πελτές
  • Σουμάκι (για το σερβίρισμα)
  • Δυόσμος αποξηραμένος (για το σερβίρισμα)
  • Μπούκοβο (για το σερβίρισμα)
  • Αλάτι


Εκτέλεση:
  1. Χτυπάω το γιαούρτι με το σκόρδο, λίγο αλάτι και 2-3 κ.σ. νερό μέχρι να αφρατέψει.
  2. Σε αλατισμένο νερό βράζω τα πελμένι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν αρχίσουν να επιπλέουν στο νερό, είναι έτοιμα.
  3. Σε τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο μέχρι να λιώσει και προσθέτω την πάστα πιπεριάς και τον πελτέ. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτω στο τηγάνι τα βρασμένα πελμένι και ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύω πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και σερβίρω αμέσως πασπαλίζοντας με σουμάκι, αποξηραμένο δυόσμο και μπούκοβο, κατά το γούστο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου