Η Προβηγκία είναι μια περιοχή στη Νότια Γαλλία και περιλαμβάνει πολλές μεγάλες πόλεις όπως η Κάννες, η Μασσαλία, η Νίκαια, αλλά περιβάλλει και το Πριγκιπάτο του Μονακό. Καθώς βρέχεται από τη Μεσόγειο, το κλίμα της είναι μεσογειακό και ως εκ τούτου η κουζίνα της έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας, όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα φρέσκα μυρωδικά. Τα αποκαλούμενα "βότανα Προβηγκίας" (herbes de Provence) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μίγμα διαφόρων ξερών βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην τοπική μαγειρική που δεν έχει φυσικά σταθερή σύνθεση. Μάλιστα η ορολογία "βότανα Προβηγκίας" είναι μεταγενέστερο κατασκεύασμα των εταιρειών που εμπορεύονται τέτοια μίγματα αρωματικών. Όμως η ιδέα μας άρεσε και μαγειρέψαμε αυτό το απλό συνοδευτικό πιάτο με πατάτες και κρασί, αναμειγνύοντας μια ποικιλία αρωματικών. Περιττό να πούμε ότι η γεύση του είναι εξαιρετική! Την επόμενη φορά που θα ψήσετε οτιδήποτε στη σχάρα δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!
Υλικά:
- 750 γρ. πατάτες σε μέτριους κύβους
- 3-4 σκ. σκόρδο χοντροκομμένες
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- Βότανα Προβηγκίας (*)
- Σκόνη μουστάρδας
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, ρίχνοντας τα μπαχαρικά και τα αρωματικά στις αναλογίες που προτιμώ. Ψήνω στο φούρνο στους 220°C για περίπου 40' (φυσικά αυτός ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας, το φούρνο κλπ.). Ενδιάμεσα αν χρειάζεται προσθέτω νερό σε μικρή ποσότητα.
(*) Το μίγμα βοτάνων που χρησιμοποιήσαμε εμείς περιείχε ίσα μέρη από θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και μαντζουράνα, διπλάσια ποσότητα εστραγκόν και μισή ποσότητα λεβάντας. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας αναλογία, να αφαιρέσετε ό,τι δε σας αρέσει και να προσθέσετε ίσως δεντρολίβανο, μάραθο ή βασιλικό (όλα σε αποξηραμένη μορφή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου