Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟΝΟ













Εντάξει! Παραδέχομαι ότι ίσως κάποιος με πει υπερβολικό... Έχω ήδη φτιάξει το αγαπημένο μου παστίτσιο με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους σε αυτό το blog. Κι όμως, όπως φαίνεται δεν είναι αρκετοί! Εκτός από το κλασικό, αυτό με τα λουκάνικα και τα πράσα, αυτό με τον κιμά κοτόπουλου και το vegetarian παστίτσιο με τον αρακά, σήμερα έρχεται και η πέμπτη εκδοχή του, με ψάρι! Θα μου πείτε, πάει το ψάρι με το τυρί ή με τα αυγά; Η αλήθεια είναι ότι έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους, αλλά αν δεν έχετε πρόβλημα, να είστε σίγουροι ότι αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή του παστίτσιου είναι ένα αριστούργημα! Άλλωστε κι εγώ την ιδέα δεν την κατέβασα απ' το μυαλό μου! Το έφαγα σε εστιατόριο, και αποφάσισα να το αναπαράγω με το δικό μου τρόπο στο σπίτι. Γίνεται συγκεκριμένα με φιλέτο φρέσκου τόνου τον οποίο μπορείτε ευκολότατα να ψιλοκόψετε σαν κιμά, και ο οποίος γευστικά σχεδόν δεν ξεχωρίζει καθόλου από το κρέας. Αυτό οφείλεται αφενός στη γεύση του φρέσκου τόνου που δεν είναι καθόλου ίδια με αυτή του τόνου κονσέρβας, και αφετέρου στα υλικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησα στο μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα δεν έχει ίχνος ψαρίλας, αλλά αντίθετα έχει μια βαθιά γεύση που θα τη ζήλευε οποιοδήποτε παραδοσιακό παστίτσιο! Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε! Άλλωστε και η κουζίνα θέλει την τόλμη της!

Υλικά:
Για τον «κιμά»:
  • 500 gr. φιλέτο φρέσκο τόνου πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 500 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1,5 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 lt. γάλα (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 2 αβγά
  • 10 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 1 χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
  • Πιπέρι άσπρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τα μακαρόνια:
  • 1 πακ. μακαρόνια νο.2
  • 150 gr. παρμεζάνα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα (για πασπάλισμα)
  • 1 χούφτα τσένταρ τριμμένο (για πασπάλισμα)
  • Γαλέτα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια 2' λιγότερο απ' όσο λένε οι οδηγίες στη συσκευασία, τους ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τα τυρώνω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, τα πράσα, το καρότο και το σκόρδο, μαζί με την κανέλα και μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω τον τόνο. Σοτάρω καλά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι όλος ο «κιμάς» να αλλάξει χρώμα και να έχει «σπάσει». Προσθέτω τον κουρκουμά, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και την καπνιστή πάπρικα, ανακατεύω καλά να αρωματίσουν και να αναμειχθούν και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2' περίπου) προσθέτω τη ντομάτα και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη, προσθέτω και λίγο νερό και βράζω μέχρι να γίνει ο «κιμάς» και να πιει τα υγρά της σάλτσα (περίπου 25'). 5' πριν σβήσω το μάτι προσθέτω το μαϊντανό.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω με σύρμα για λίγο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτω και τα αβγά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τότε προσθέτω το τυρί και το μοσχοκάρυδο (όσο θέλω, αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα πικρίσει), αλατοπιπερώνω και ανακατεύω μέχρι να δέσει καλά.
  4. Σε ταψί βάζω εναλλάξ 4 στρώσεις από μακαρόνια, κιμά, μακαρόνια και μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με πάπρικα, το τσένταρ και γαλέτα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για περίπου 45', ώστε να ψηθεί η μπεσαμέλ παίρνοντας χρώμα (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, το ταψί και το πάχος της μπεσαμέλ. Μετά τα 45' ελέγχω αν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο). Σερβίρω αφού κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου