Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που όμως τρομάζει αρκετούς, αφενός λόγω του κόπου που έχει στην προετοιμασία και αφετέρου λόγω των πολλών θερμίδων... Όμως ο κόπος δεν οφείλεται τόσο στην τεχνική της παρασκευής του, αλλά στο χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί, αφού χρειάζεται τρία στάδια προετοιμασίας. Όσο για τις θερμίδες, σας προτείνουμε τη δική μας εκδοχή, η οποία χωρίς να στερείται τίποτα σε γεύση, είναι και πιο εύκολη και με λιγότερες θερμίδες, καθώς περιέχει ελάχιστα αβγά και καθόλου βούτυρο! Δοκιμάστε τη και θα εκπλαγείτε!
Υλικά:
Για τον κιμά:
- 500 gr. κιμάς
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 500 gr. ντομάτες τριμμένες
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγη ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 lt. γάλα (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
- 2 αβγά
- 10 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
- 1 χούφτα γραβιέρα τριμμένη
- Πιπέρι άσπρο
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Για τα μακαρόνια:
- 1 πακ. μακαρόνια νο.2
- 75 gr. γραβιέρα
- 75 gr. κεφαλοτύρι
- Ελαιόλαδο
- Πάπρικα (για πασπάλισμα)
- Γαλέτα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
- Βράζω τα μακαρόνια 2' λιγότερο απ' όσο λένε οι οδηγίες στη συσκευασία, τους ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τα τυρώνω.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαζί με την κανέλα και μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω τον κιμά. Σοτάρω καλά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να έχει "σπάσει" και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2' περίπου) προσθέτω τη ντομάτα, το γαρίφαλο και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη, προσθέτω και λίγο νερό και βράζω μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει τα υγρά της σάλτσα (περίπου 30'). 5' πριν σβήσω το μάτι προσθέτω το μαϊντανό.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω με σύρμα για λίγο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτω και τα αβγά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τότε προσθέτω το τυρί και το μοσχοκάρυδο (όσο θέλω, αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα πικρίσει), αλατοπιπερώνω και ανακατεύω μέχρι να δέσει καλά.
- Σε ταψί βάζω εναλλάξ 4 στρώσεις από μακαρόνια, κιμά, μακαρόνια και μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με πάπρικα και γαλέτα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για περίπου 45', ώστε να ψηθεί η μπεσαμέλ παίρνοντας χρώμα (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, το ταψί και το πάχος της μπεσαμέλ. Μετά τα 45' ελέγχω αν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο).
- Μπορώ αν θέλω να χρησιμοποιήσω ακόμα και μόνο ένα αβγό στη μπεσαμέλ!
- Και η πληροφορία της ημέρας: Στη μαγειρική ορολογία αυτό που αποκαλούμε "μπεσαμέλ (Béchamel)" για το παστίτσιο, κανονικά λέγεται "μορνέ (Mornay)". Η μπεσαμέλ περιέχει μόνο βούτυρο, αλεύρι και γάλα και η Mornay είναι παράγωγό της!
Dose Shogun sto lao!
ΑπάντησηΔιαγραφή