Σήμερα για μεσημεριανό έχει ψάρι! Και τι ψάρι! Μαγειρεμένο με μια συνταγή από το Μαρόκο που κάνει χρήση της «τσερμούλα». Η τσερμούλα είναι ένα είδος μαρινάδας που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου (με διάφορες παραλλαγές φυσικά) για να αρωματίσει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κρέας και για τα λαχανικά. Η συνταγή που έφτιαξα εγώ, έχει λαχανικά τα οποία ψήνονται στο φούρνο μαζί με το ψάρι, κι έτσι αποτελεί από μόνη της πλήρες κύριο γεύμα. Και τα αρώματά της, φυσικά, ξεχειλίζουν! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ψάρι σας αρέσει, που κάνει για ψητό. Και φυσικά, αν πάρετε μεγάλη φέτα ψαριού, θα γλιτώσετε και το ξεκοκάλισμα!
Υλικά (για 2 μερίδες):
- 1 ψάρι της αρεσκείας σας ~500 gr. ή φιλέτο αντίστοιχου βάρους
- 2 πατάτες σε λεπτές ροδέλες ~0,5 cm. πάχος
- 2 πιπεριές κέρατο ή/και Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
- 1 καρότο σε διαγώνιες ροδέλες ~0,5 cm. πάχος
- 1 ντομάτα σε ροδέλες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για την τσερμούλα:
- 1/2 φλ. μαϊντανό
- 1/2 φλ. κόλιαντρο
- 1 ντομάτα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 4 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. κύμινο
Εκτέλεση:
- Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της τσερμούλα μέχρι να πάρω μία ομοιογενή σάλτσα. Την αναμειγνύω καλά με τα λαχανικά (εκτός από τη ντομάτα) και το ψάρι. Αλατοπιπερώνω.
- Σε ταψί η pyrex στρώνω ομοιόμορφα τις πατάτες, τοποθετώ επάνω το ψάρι και σκεπάζω με τα υπόλοιπα λαχανικά. Πάνω στο ψάρι τοποθετώ τις ροδέλες ντομάτας. Περιχύνω το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 25' περίπου. Μετά αφαιρώ το ψάρι, κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό για να έχει την απαραίτητη υγρασία το φαγητό. (Τα καρότα δεν είναι ανάγκη να μαλακώσουν τελείως. Καλό είναι να κρατάνε. Δίνουν έτσι και μια τραγανή υφή στο φαγητό.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου