Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
















Το παστίτσιο είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του blog μας, γι' αυτό και ήταν απ' τις πρώτες συνταγές που παρουσιάσαμε. Όταν έπεσε στα χέρια μας η συγκεκριμένη εναλλακτική συνταγή από διαφημιστική καταχώρηση εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας ελαφριά συνταγή για το κανονικό παστίτσιο, προσαρμοσμένη σε αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν, το λιγότερο, εντυπωσιακό! Φυσικά προτείνουμε τη χρήση φρέσκων λαχανικών των οποίων η γεύση δε συγκρίνεται.

Υλικά:
Για τον αρακά:
  • 500 gr. αρακάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο σε φετάκια
  • 1 χούφτα μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 120 gr. φέτα τριμμένη
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. μπαχαράτ
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 lt. γάλα
  • 10 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 120 gr. φέτα τριμμένη
  • Πιπέρι άσπρο
  • Μοσχοκάρυδο
Για τα μακαρόνια:
  • 1 πακ. μακαρόνια νο.2
  • 200 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Ελαιόλαδο

  • Πάπρικα
  • Γαλέτα

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια για 2' λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία και τα τυρώνω με το κεφαλοτύρι.
  2. Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο λάδι όλα τα λαχανικά εκτός από τον αρακά. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω τη ντομάτα και τα μυρωδικά και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10'. Προσθέτω τον αρακά και βράζω ακόμα 15'.  Προσθέτω τη φέτα και ανακατεύω.
  3. Βάζω όλα τα υλικά για τη μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα και βράζω σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτω και φέτα τριμμένη.
  4. Σε ένα ταψί βάζω εναλλάξ 4 στρώσεις μακαρόνια, αρακά, μακαρόνια, και μπεσαμέλ.  Πασπαλίζω με πάπρικα και γαλέτα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα και 15', ώστε να ψηθεί η μπεσαμέλ παίρνοντας χρώμα (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, το πάχος της μπεσαμέλ και το ταψί. Μετά τα 45' καλό είναι να έχετε το νου σας).
  • Επειδή το φαγητό περιέχει φέτα, ρίχνουμε αλάτι με προσοχή (ίσως και να μη χρειαστεί καθόλου).
  • Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μείγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου