Το παστίτσιο είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά! Γι' αυτό όταν έπεσε στα χέρια μου μια εναλλακτική συνταγή από διαφημιστική καταχώρηση εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη δική μου ελαφριά συνταγή για το κανονικό παστίτσιο, προσαρμοσμένη σε αυτήν τη χορτοφαγική εκδοχή! Το αποτέλεσμα ήταν, το λιγότερο, εντυπωσιακό! Φυσικά προτείνω τη χρήση φρέσκων λαχανικών και όχι κατεψυγμένων, των οποίων η γεύση δε συγκρίνεται! Φυσικά κι εγώ ο ίδιος έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατεψυγμένο αρακά. Σημασία έχει να φτιάξετε τη συνταγή και να την απολαύσετε!
Υλικά:
Για τον αρακά:
- 500 gr. αρακάς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο σε φετάκια
- 1 χούφτα μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
- 120 gr. φέτα τριμμένη
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μπαχαράτ (*βλ. παρακάτω)
- Αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 lt. γάλα
- 10 κ.σ. αλεύρι
- 1 αβγό
- 120 gr. φέτα τριμμένη
- Πιπέρι άσπρο
- Μοσχοκάρυδο
- Ελαιόλαδο
Για τα μακαρόνια:
- 1 πακ. μακαρόνια νο.2
- 200 gr. κεφαλοτύρι τριμμένο
- Ελαιόλαδο
-----------------------------------------
- Πάπρικα
- Γαλέτα
Εκτέλεση:
- Βράζω τα μακαρόνια για 2' λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία και τα ανακατεύω με το κεφαλοτύρι.
- Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα. Μόλις γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτω τον αρακά και το μπαχαράτ. Ανακατεύω καλά και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2' και προσθέτω τη ντομάτα. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' περίπου. Προσθέτω το μαϊντανό, τον μάραθο και τη φέτα και ανακατεύω. Κατεβάζω από τη φωτιά.
- Σε κατσαρόλα σοτάρω το αλεύρι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μπεσαμέλ εκτός από τη φέτα. Ανακατεύω με σύρμα συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αρχίσει να δένει. Προσθέτω τη φέτα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Σε ένα ταψί βάζω εναλλάξ 4 στρώσεις μακαρόνια, αρακά, μακαρόνια, και μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με πάπρικα και γαλέτα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C στο γκριλ και αέρα για περίπου 25', ώστε να ψηθεί η μπεσαμέλ παίρνοντας χρώμα (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, το πάχος της μπεσαμέλ και το ταψί.
- Επειδή το φαγητό περιέχει φέτα, ρίχνουμε αλάτι με προσοχή (ίσως και να μη χρειαστεί καθόλου).
- (*) Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μείγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου