Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ















Δυο μήνες παρά δύο μέρες πέρασαν από την τελευταία μας ανάρτηση! Λίγο η θερινή ραστώνη, λίγο κάποια τεχνικά προβλήματα, δε μας επέτρεψαν να παρουσιάσουμε κάτι καινούριο. Όμως από σήμερα ξαναμπαίνουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς ευχόμενοι ταυτόχρονα καλό φθινόπωρο σε όλους! Και ξεκινάμε με μία συνταγή για το αγαπημένο μας παστίτσιο, που αυτή τη φορά το φτιάχνουμε κάπως διαφορετικά! Με κιμά από φιλέτο κοτόπουλου και, αντί για κλασική μπεσαμέλ, μια ελαφριά κρέμα γιαουρτιού σε λεπτή στρώση που θυμίζει περισσότερο γκρατιναρισμένα μακαρόνια φούρνου παρά παστίτσιο. Πάντως για παστίτσιο πρόκειται πέρα από κάθε αμφιβολία, και μάλιστα εξαιρετικά νόστιμο, με πλούσια αρώματα δυόσμου και πάπρικας! Εξαιρετική επιλογή για ένα κλασικό, αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπο κυριακάτικο τραπέζι!

Υλικά:
  • 1 πακέτο ριγκατόνι ή πένες με ραβδώσεις (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
  • 150 gr. παρμεζάνα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα (για πασπάλισμα)
  • Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)
  • Μια χούφτα έξτρα παρμεζάνα (για πασπάλισμα)
Για τον κιμά:
  • 500 gr. κιμάς κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο χοντροτριμμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/2 φλ. κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 100 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 1 χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για την κρέμα γιαουρτιού:
  • 400 gr. γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση light)
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Για τα ζυμαρικά: Βράζω τα ζυμαρικά 2' λιγότερο απ' όσο γράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνω, τους ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τα τυρώνω καλά με την παρμεζάνα.
  2. Για τον κιμά: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) μαζί με το σκόρδο και το καρότο, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τον κιμά και τον σοτάρω μέχρι να ασπρίσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να "σπάσει". Προσθέτω το μπαχάρι, το γαρίφαλο και την πάπρικα και τα ανακατεύω να αναμιχθούν καλά με το κρέας και να αρωματίσουν. Σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2'-3' και προσθέτω τη ντομάτα, το ξίδι και το μέλι. Αλατοπιπερώνω και βράζω για 20'-25' μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του και να στεγνώσει. 2'-3' πριν το τέλος του βρασμού προσθέτω το δυόσμο. Προσθέτω τέλος την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω ώστε να ομογενοποιηθούν καλά και να δέσει το μείγμα του κιμά.
  3. Για την κρέμα γιαουρτιού: Χτυπάω πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Σύνθεση: Σε ταψί για το φούρνο τοποθετώ σε στρώσεις εναλλάξ τα μισά ζυμαρικά, τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά και την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζω με έξτρα πάπρικα, τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40'. Σερβίρω αφού το αφήσω 30' να σταθεί και να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου