Σήμερα θα κάνουμε μια βόλτα στη γειτονική μας Ιταλία, με την οποία μοιραζόμαστε πάρα πολλά κοινά στοιχεία και στις συνήθειες, αλλά και στη μαγειρική. Η Ιταλική παραδοσιακή κουζίνα φημίζεται για την απλότητα των παρασκευών της και τη χρήση εξαιρετικής ποιότητας πρώτων υλών. Η συνταγή που έφτιαξα σήμερα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο με προέλευση την Καμπανία (στην παραλλαγή που έφτιαξα εδώ), απίθανα νόστιμο, που συνδυάζει μελιτζάνες και σάλτσα ντομάτας με δύο ιταλικά τυριά. Τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Η δε σάλτσα ντομάτας είναι η πλέον βασική (ντομάτα-κρεμμύδι-σκόρδο), αρωματισμένη μόνο με βασιλικό. Γι' αυτό κι εγώ πρόσθεσα λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο και λίγη ρίγανη, για να δώσω μια επιπλέον νότα. Μπορείτε να σερβίρετε τις μελιτζάνες και ως κύριο πιάτο, αλλά και ως συνοδευτικό. Φρέσκο ψωμί μην ξεχάσετε!
Υλικά:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες κατά μήκος (~1,5 cm. πάχος)
- 250 gr. φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση βουβαλίσια)
- 70 gr. παρμεζάνα
- 500 gr. ντομάτα τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
- 1/2 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- Τριμμένη φρυγανιά (για πασπάλισμα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Πασπαλίζω τις φέτες της μελιτζάνας με αλάτι, λίγη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο. Τις απλώνω σε λαμαρίνα και τις ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 20' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπιπερώνω, ρίχνω και λίγη ζάχαρη (περίπου 1/2 κ.γ.) και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20' περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πιει τα υγρά της. 2'-3' πριν κατεβάσω τη σάλτσα, προσθέτω τον κόλιαντρο, το βασιλικό και τη ρίγανη.
- Σε ταψί για το φούρνο απλώνω λίγη από τη σάλτσα και τοποθετώ σε στρώσεις εναλλάξ τις μισές μελιτζάνες, λίγη παρμεζάνα, τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή από την υπόλοιπη σάλτσα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά, άλλη μια φορά. Τέλος πασπαλίζω την επιφάνεια με λίγη επιπλέον παρμεζάνα και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 30'-35' περίπου, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Αφήνω να κρυώσει μερικά λεπτά και σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου