Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ














Είμαστε στο ξεκίνημα του χειμώνα και ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά. Γι' αυτό κι εμείς προσαρμοζόμαστε, μαγειρεύοντας ζεστές σούπες! Η σημερινή μας πρόταση είναι μία ψαρόσουπα βελουτέ, αρωματισμένη με διάφορα "εξωτικά" υλικά, λαχανικά και σαφράν. Είναι εξαιρετικά αρωματική και επιπλέον έχει και πολύ ωραίο χρώμα, που της το δίνει ο συνδυασμός του καρότου και του σαφράν! Μπείτε στον κόπο να αναζητήσετε τα αρωματικά σε ένα κατάστημα με έθνικ προϊόντα ή με μπαχαρικά και θα αποζημιωθείτε από το αποτέλεσμα!

Υλικά:
  • Ψάρι κατάλληλο για βραστό (~1,5 kg.)
  • 2 κ.σ. ξερό lemongrass
  • 4 φύλλα kaffir lime (ή, εναλλακτικά, φύλλα δάφνης)
  • 2 πρέζες από ίνες σαφράν
  • 1/2 χούφτα κοτσάνια κόλιαντρου
  • 1/2 χούφτα κοτσάνια σέλινου
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε 4-5 κομμάτια
  • 1/2 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 4 καρότα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες σε μέτρια καρέ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετώ σε βαθιά κατσαρόλα το ψάρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρότα και τις πατάτες, τα καλύπτω με νερό (~1,5-2 lt.) και τα βάζω να πάρουν βράση. Ξαφρίζω προσεκτικά και βράζω για 30' περίπου σε μέτρια φωτιά. Αφαιρώ το ψάρι και σουρώνω το ζωμό. Πετάω όλα τα υπολείμματα.
  2. Ξαναβάζω το ζωμό στην κατσαρόλα, προσθέτω τα καρότα και τις πατάτες και βράζω για ακόμα 20' ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα πολτοποιώ με ένα ραβδομπλέντερ ή σε κανονικό μπλέντερ. Αν η σούπα είναι πιο πηχτή απ' όσο τη θέλω, προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Αν συμβαίνει το αντίθετο, την αφήνω να βράσει μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που προτιμώ. Δοκιμάζω και διορθώνω το αλατοπίπερο.
  3. Ξεψαχνίζω καλά το ψάρι και σερβίρω τη σούπα ανακατεμένη με κομμάτια από το ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου