Τελικά τα γλυκά είναι μεγάλος πειρασμός! Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, υπάρχουν και πολλές ονομαστικές εορτές, με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουμε σα να μην υπάρχει αύριο... Ας είναι! Κι εγώ, στο ίδιο πνεύμα, έφτιαξα σήμερα καρυδόπιτα! Αγαπημένο γλυκό για πάρα πολύ κόσμο, που όμως κάποιες φορές μας κάθεται στο στομάχι, επειδή παραείναι γλυκό ή σιροπιασμένο. Όχι όμως η δική μου εκδοχή! Έτσι, τρώμε και δε μπορούμε να σταματήσουμε (όχι ότι θέλουμε κιόλας)! Άλλωστε οι γιορτές είναι και το άλλοθι που χρειαζόμαστε... Διατροφή από Δευτέρα...
Υλικά:
Μείγμα Α
- 240 γρ. ασπράδια αβγού
- 125 gr. ζάχαρη καστανή
- 160 gr. κρόκοι αβγού
- 125 gr. ζάχαρη καστανή
- 2 βανιλίνες
- 375 gr. καρυδόψιχα τριμμένη (όχι όμως εντελώς πούδρα)
- 125 gr. τριμμένη φρυγανιά
- 1 gr. κανέλα
- 1 gr. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα 1/2 λεμονιού
- 450 gr. ζάχαρη
- 300 gr. νερό
- 30 gr. σιρόπι γλυκόζης
- Φλούδα 1/2 λεμονιού
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
- Χτυπάω καλά τα υλικά του μείγματος Β μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να διογκωθούν και να ομογενοποιηθούν.
- Μείγμα Α: Χτυπάω στο μίξερ τα ασπράδια και μόλις διογκωθούν προσθέτω τη ζάχαρη βροχηδόν. Συνεχίζω μέχρι να πάρω μια σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτω το μείγμα Β στο Α τμηματικά και ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσθέτω το μείγμα Γ στα δύο πρώτα.
- Βάζω το τελικό μείγμα σε σεμιζαρισμένο ταψί (αλειμμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι) που να το χωράει, έτσι ώστε το μείγμα να φτάνει μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος του και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (λειτουργία αέρα) για 35’ περίπου.
- Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα φτιάχνω το σιρόπι. Βράζω όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 2'-3'. Το κρατάω ζεστό.
- Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα τη σιροπιάζω αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Τη σερβίρω αφού κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου