Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΕΛΙ (POTAGE OIGNON AU MIEL)















Η σούπα έχει σήμερα σειρά στις μαγειρικές μας αναζητήσεις. Φτιάξαμε μια κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα η οποία όμως διαφέρει λίγο από όσες πιθανόν να βρείτε στο Internet. Ο λόγος είναι απλός. Η γαλλική κρεμμυδόσουπα γίνεται με ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου. Στο σπίτι μας όμως δεν είναι εύκολο να διαθέτουμε έτοιμο ζωμό και πολλές φορές ούτε και πολύ πρακτικό. Και επειδή όλες οι συνταγές μας είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και τους περιορισμούς μιας οικιακής κουζίνας και όχι ενός εστιατορίου, προσπαθήσαμε να βρούμε μυρωδιές και υλικά που θα έκαναν τη σούπα μας νόστιμη χωρίς το ζωμό! Και το πετύχαμε απόλυτα! Δοκιμάστε τη σαν ορεκτικό για ένα γεύμα με κρέας! Θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:
  • 500 gr. κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σοτάρω τα κρεμμύδια για περίπου 12' μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα μπαχαρικά και νερό σε ποσότητα ανάλογη με το πόσο αραιή θέλω τη σούπα (εμείς την προτιμήσαμε σχετικά αραιή). Βράζω σε μέτρια φωτιά για 30'. Προσθέτω το μέλι, αναμειγνύω καλά και σερβίρω χλιαρή.
  • Η κρεμμυδόσουπα σερβίρεται συνήθως με μία φέτα από μπαγκέτα με τριμμένο τυρί την οποία έχουμε ψήσει στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Την τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου και το γεμίζουμε με σούπα την οποία σερβίρουμε αμέσως. Εμείς πάντως τη φάγαμε σκέτη και την καταευχαριστηθήκαμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου