Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

GUJARATI DAL (गुजराती दाल)














Ώρα για ινδική κουζίνα για μια ακόμη φορά! Μετά από αρκετό καιρό μαγειρέψαμε ινδική συνταγή, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας κόκκινες φακές. Πρόκειται για ένα είδος φακής ανοιχτού πορτοκαλοκόκκινου χρώματος που όταν μαγειρεύονται γίνονται κίτρινες. Επίσης βράζουν πολύ εύκολα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και γι' αυτό ο συνήθης τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται στη μαγειρική είναι σαν φάβα. Δηλαδή ένα είδος πουρέ. Στην Ινδία δε, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή αποτελεί πολύ δημοφιλή επιλογή. Η συνταγή μας προέρχεται από τη δυτικότερη επαρχία της Ινδίας, το Γκουτζαράτ και είναι ένα πιάτο κάπως ιδιόρρυθμο, ταυτόχρονα ελαφρά καυτερό, γλυκό και με κάποιους ιδιαίτερους τόνους από ολόκληρα μπαχαρικά. Πραγματικά εξωτικό και ιδιαίτερο. Αν μάλιστα μπορέσετε να προμηθευτείτε τη λεγόμενη asafoetida (ένα είδος μπαχαρικού - εμάς μας την έφεραν από το εξωτερικό) θα έχετε μια πολύ ιδιαίτερη γευστική εμπειρία! Όμως η συνταγή γίνεται και χωρίς αυτή. Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 1,5 φλ. κόκκινες φακές
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορο
  • 1/4 κ.γ. asafoetida (προαιρετικά αν βρείτε)
  • 8 φύλλα curry (ή 8 φύλλα βασιλικού + 1 κ.γ. χυμό λεμονιού)
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 3 κ.σ. πάστα tamarind (σε ασιατικά supermarket)
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τις φακές μαζί με τον κουρκουμά για 10', ξαφρίζοντας το νερό. Το νερό που θα βάλω στην αρχή πρέπει να καλύπτει τις φακές περίπου 1 δάχτυλο. Τις φυλάω όπως είναι με το νερό τους.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο σοτάρω το κύμινο, το σιναπόσπορο και την asafoetida (αν τη διαθέτω) μέχρι να αρχίσει να σκάει ο σιναπόσπορος. Τότε προσθέτω τα φύλλα curry, τις πιπεριές και τον κόλιαντρο σε σκόνη. Ανακατεύω για μισό λεπτό και προσθέτω τις φακές με το νερό τους, τα γαρίφαλα και την κανέλα και αλάτι. Βράζω για 5' ανακατεύοντας. Έπειτα προσθέτω την πάστα tamarind και τη ζάχαρη και βράζω ακόμα 5' συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Έτσι οι φακές θα πολτοποιηθούν και θα πάρω ένα αποτέλεσμα σαν χοντροκομμένο πουρέ. Μπορώ αν θέλω, να περάσω το φαγητό απ' το multi (αφού πρώτα αφαιρέσω την κανέλα) για πιο λείο αποτέλεσμα. Τέλος, προσθέτω τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο και σερβίρω συνοδεύοντας με πίτες για σουβλάκια ή ινδικό ψωμί naan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου