Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ KHORESH (خورش فسنجان)













Οι γευστικές μας αναζητήσεις αυτή τη φορά μας οδήγησαν στο μακρινό Ιράν. Μια χώρα με πλούσια ιστορία και σπουδαία μαγειρική παράδοση. Η κουζίνα του Ιράν λόγω της θέσης της χώρας, έχει επιρροές από την Ανατολία, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, την Ελλάδα και κάποιες ακόμα από τη Ρωσία! Δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι φρούτα όπως το ρόδι, τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και τα βερίκοκα, η κανέλα, το σαφράν (του οποίου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στο Ιράν!), τα λαχανικά και οι συνδυασμοί κρέατος ή ψαριού με ρύζι. Εμείς θέλαμε από καιρό να δοκιμάσουμε κάτι από το Ιράν και έπειτα από εξονυχιστική έρευνα (όπως πάντα) καταλήξαμε στη σημερινή συνταγή. Κοτόπουλο khoresh, δηλαδή κοτόπουλο μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με χυμό ροδιού και καρυδόψιχα! Άγνωστος σε εμάς συνδυασμός, αλλά πιστέψτε μας, αποστομωτικά νόστιμος και ταυτόχρονα πολύ εύκολος στην παρασκευή του! Από τη στιγμή μάλιστα που χυμό ροδιού πωλούν έτοιμο όλα τα supermarket δεν υπάρχει κάτι δύσκολο στη συνταγή. Μόνο που δεν έχει ωραία όψη γιατί η σάλτσα που προκύπτει έχει χρώμα σκούρο καφέ, σχεδόν σαν τη σοκολάτα... Εμάς πάντως αυτό δε μας εμπόδισε να την καταναλώσουμε μέχρι μπουκιάς!

Υλικά:
  • Κοτόπουλο χωρίς την πέτσα με μικρές μερίδες (~1 kg.)
  • 500 gr. τριμμένη καρυδόψιχα (σκόνη)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1,2 lt. χυμό ροδιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ρίχνω σε βαθιά κατσαρόλα 1,5 lt. νερό, αλατίζω και μόλις πάρει βράση, προσθέτω το χυμό ροδιού και την τριμμένη καρυδόψιχα. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
  2. Στο μεταξύ σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτω το κοτόπουλο και τον κουρκουμά. Σοτάρω μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο απ' όλες τις μεριές και το προσθέτω στην κατσαρόλα που βράζει (αφού φυσικά περάσει η 1 ώρα).
  3. Βράζω το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά για 45' ανακατεύοντας που και που. Μετά από αυτήν την ώρα η σάλτσα θα πρέπει να έχει δέσει και να έχει σχεδόν τη μορφή πουρέ. Το λάδι του καρυδιού πρέπει να έχει ξεχωρίσει και ανέβει στην επιφάνεια. Αν παρ' ελπίδα είναι πολύ νερουλή, απλώς βράστε τη λίγο ακόμα μέχρι να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα.
  4. Σερβίρω με σκέτο ρύζι basmati. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου