Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ










Όταν τα κουκιά είναι στην εποχή τους, δηλαδή την άνοιξη, συνηθίζω να τα αγοράζω φρέσκα και να τα διατηρώ στην κατάψυξη για να έχω τον υπόλοιπο χρόνο. Σήμερα ήθελα κάτι σχετικά γρήγορο και νόστιμο και ταυτόχρονα ελαφρύ. Κάνει αρκετή ζέστη, βλέπετε, για να φάμε βαριά και λιπαρά φαγητά. Έβγαλα λίγα κουκιά από την κατάψυξη, τα πάντρεψα με λίγες πατάτες και έφτιαξα ένα γιαχνί στην κατσαρόλα σκέτο ποίημα! Εύκολο; Πανεύκολο! Νόστιμο; Εσείς θα μου πείτε όταν το φτιάξετε!

Υλικά:

  • 300 gr. φρέσκα κουκιά
  • 300 gr. πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 φλ. κρασί ροζέ
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. κόλιαντρος σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και τα καρότα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω τις πατάτες και τα κουκιά και ανακατεύω καλά. Προσθέτω τα μπαχαρικά και συνεχίζω το ανακάτεμα ώστε να καλυφθούν με αυτά τα λαχανικά και να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου σε 1'), προσθέτω τη ντομάτα και ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω, συμπληρώνω νερό μέχρι να μισοσκεπάζονται τα υλικά και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25' περίπου, σείοντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα. Δε χρησιμοποιώ κουτάλα για να μη σπάσουν οι πατάτες. Σερβίρω αφού κρυώσει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στο πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου