Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΣΕΡΜΟΥΛΑ (السمك المشوي مع الخضار وشرمولة)














Ψάρι έχει για μεσημεριανό σήμερα! Και τι ψάρι! Μαγιάτικο, το οποίο λίγη διαφορά έχει από μια ζουμερή και νοστιμότατη μπριζόλα! Πραγματικά η γεύση αυτού του ψαριού είναι σαφώς καλύτερη από του ξιφία με τον οποίο βιολογικά ανήκουν στην ίδια τάξη (αλλά σε διαφορετική οικογένεια) παρ' όλη την ακριβότερη συνήθως τιμή του δεύτερου! Για να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και για να έχουμε ένα πλήρες γεύμα σε ένα σκεύος, το μαγειρέψαμε στο φούρνο με μια μαροκινή συνταγή που κάνει χρήση της "τσερμούλα". Η τσερμούλα είναι ένα είδος μαρινάδας που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου (με διάφορες παραλλαγές φυσικά) για να αρωματίσει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κρέας και για τα λαχανικά. Η συνταγή που φτιάξαμε έχει αρκετά λαχανικά κι έτσι αποτελεί από μόνη της πλήρες κύριο γεύμα. Και τα αρώματά της, φυσικά, ξεχειλίζουν!

Υλικά:
  • 1 φέτα μαγιάτικο (~650 gr.)
  • 2 πατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές κέρατο ή/και Φλωρίνης σε μεγάλες φέτες
  • 1 καρότο σε διαγώνιες ροδέλες
  • 1 ντομάτα σε ροδέλες
  • Αλάτι
Για την τσερμούλα:
  • 1/2 φλ. μαϊντανό
  • 1/2 φλ. κόλιαντρο
  • 1 ντομάτα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της τσερμούλα μέχρι να πάρω μία ομοιογενή σάλτσα. Την αναμειγνύω καλά με τα λαχανικά (εκτός από τη ντομάτα) και το ψάρι.
  2. Σε ταψί η pyrex στρώνω ομοιόμορφα τις πατάτες, τοποθετώ επάνω το ψάρι και σκεπάζω με τα υπόλοιπα λαχανικά. Πάνω πάνω τοποθετώ τις ροδέλες ντομάτας. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 45'. Μετά αφαιρώ το ψάρι και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 30' ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Τα καρότα δεν είναι ανάγκη να μαλακώσουν τελείως. Καλό είναι να κρατάνε. Δίνουν έτσι και μια τραγανή υφή στο φαγητό.
  • Το φαγητό αυτό φτιάχνεται και με οποιοδήποτε άλλο ψάρι σας αρέσει! Δε χρειάζεται καν να είναι φιλέτο. Αλλά με το φιλέτο θα γλιτώσετε το ξεκοκάλισμα! Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου