Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

ΣΠΑΓΚΕΤΙ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ













Το πέστο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα είδος σάλτσας που αποτελείται από βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμικτα, όλα πολτοποιημένα σε γουδί κατά την παραδοσιακή γενοβέζικη μέθοδο. Μάλιστα οι Ιταλοί θεωρούν ιεροσυλία κάθε άλλο τρόπο παρασκευής του πέστο! Φυσικά η κύρια χρήση του είναι ως σάλτσα για μακαρόνια. Όμως εμείς δεν αρκεστήκαμε στην απλή εκδοχή και προσθέσαμε και σουπιές, αναπαράγοντας στο σπίτι μια συνταγή που δοκιμάσαμε σε μία ιταλική τρατορία (στην Αθήνα - όχι στην Ιταλία). Μη σας παραξενέψει ο συνδυασμός των θαλασσινών με το τυρί που περιέχει το πέστο. Σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απλά καταπληκτικός!

Υλικά:
  • 500 gr. σουπιές σε μακρόστενα κομμάτια
  • 500 gr. σπαγκέτι νο.10
  • 1/2 φλ. ούζο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο:
  • 2 μεγάλες χούφτες βασιλικός φρέσκος
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κουκουνάρια
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω το σπαγκέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στραγγίζω και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει. Επίσης φυλάω και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά του πέστο και το φυλάω.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σωτάρω ελαφρά τις σουπιές και σβήνω με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω λίγο νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά για 15'-20' ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Έπειτα προσθέτω το πέστο και λίγο απ' το νερό των μακαρονιών. Αφήνω να πάρει μια βράση για 1' και ανακατεύω με τα μακαρόνια. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για όποιον θέλει έξτρα παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου