Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ


Το πέστο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα είδος σάλτσας που αποτελείται από βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμικτα, όλα πολτοποιημένα σε γουδί κατά την παραδοσιακή Γενοβέζικη μέθοδο. Μάλιστα οι Ιταλοί θεωρούν ιεροσυλία κάθε άλλο τρόπο παρασκευής του πέστο! Φυσικά η κύρια χρήση του είναι ως σάλτσα για μακαρόνια. Εγώ δεν αρκέστηκα στην απλή εκδοχή και πρόσθεσα καλαμαράκια και ντοματίνια, αναπαράγοντας στο σπίτι μια συνταγή που δοκίμασα σε μία ιταλική τρατορία (στην Αθήνα - όχι στην Ιταλία). Μη σας παραξενέψει ο συνδυασμός των θαλασσινών με το τυρί που περιέχει το πέστο. Σας διαβεβαιώνω ότι ταιριάζει και είναι απλά καταπληκτικός!

Υλικά:
  • 500 gr. καλαμάρια σε λεπτές λωρίδες
  • 500 gr. πένες
  • 1/2 φλ. ούζο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο:
  • 2 μεγάλες χούφτες βασιλικός φρέσκος
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κουκουνάρια
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τις πένες 1' λιγότερο απ' όσο λένε οι οδηγίες του πακέτου, τις στραγγίζω και φυλάω 1,5 φλ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά του πέστο μέχρι να πάρω μια ομοιογενή πάστα.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω ελαφρά τα καλαμάρια και σβήνω με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγο νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να εξατμιστούν όλα τα περιττά υγρά. Έπειτα προσθέτω τα ντοματίνια, τα σοτάρω για 1'-2' και προσθέτω τις πένες. Ανακατεύω και προσθέτω το πέστο και λίγο απ' το νερό των μακαρονιών. Ανακατεύω καλά με τις πένες, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, για όποιον θέλει, έξτρα παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου