Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ (御芝麻鱼)














Το σημερινό μου πιάτο, θα σας μεταφέρει στην Κίνα και συγκεκριμένα μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, κατοικία των Κινέζων Αυτοκρατόρων τους προηγούμενους αιώνες. Κι αυτό, γιατί η συνταγή είναι ένα πιάτο που σερβιριζόταν στο παλάτι! Η κουζίνα του Κινέζικου παλατιού μάλιστα, αποτελεί σχεδόν μία κατηγορία από μόνη της, καθώς διέφερε σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο μαγείρευαν οι Κινέζοι έξω απ' αυτό. Βλέπετε, οι αυτοκράτορες είχαν και χρόνο και υπηρετικό προσωπικό για να τους φτιάχνει περίτεχνα εδέσματα με εξωτικά και ακριβά υλικά. Παρόλα αυτά, το «Αυτοκρατορικό ψάρι με σουσάμι» που έφτιαξα σήμερα δεν περιλαμβάνει κανένα περίεργο υλικό και μπορείτε να το έχετε έτοιμο σε 20' περίπου! Η γεύση του όμως είναι και εξωτική και συγκλονιστική!

Υλικά:
  • 500 gr. φιλέτο ψαριού της αρεσκείας σας
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σουσάμι
Για τη σάλτσα:
  • 1 κ.σ. σουσάμι (καβουρδισμένο, αν θέλω, για λίγα λεπτά σε τηγάνι)
  • 1/4 φλ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ρυζόξιδο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πολτοποιώ σε multi όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Μαρινάρω το ψάρι για 15' και το ψήνω όπως είναι (μαζί με τη μαρινάδα) στο φούρνο στους 200°C για 15'-20' (ανάλογα το πάχος του φιλέτου), ώστε να μείνει ζουμερό. Σερβίρω με σουσάμι και φρέσκο κρεμμύδι. Συνοδεύω με ρύζι ατμού.
  • Εγώ χρησιμοποίησα φιλέτο πετρομπάρμπουνου. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φιλέτο ψαριού προτιμάτε.
  • Όλα τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου